Vyrobte si rýmovníkový sirup

O rýmovníku jsme si již povídali a slíbili jsme vám i recept na rýmovníkový sirup. Jeho výroba není nijak složitá a díky sirupovité konzistenci dostanete výtažky z rýmovníku i do dětí – můžete jim osladit čaj, bylinkový čaj nebo jim dát sirup na lžičce. Jako prostředek proti rýmě je naprosto vynikající.

 

Co budeme na výrobu sirupu potřebovat

Suroviny:

30 větších lístků z rýmovníku

1 citron nebo limetka nebo pomeranč (můžeme nahradit i sáčkem kyseliny citronové)

1,5 litru vody

cca 1 kg cukru (krystal nebo krupice)

Další potřeby:

větší hrnec

cedník nebo sítko

dřevěnou vařečku na míchání sirupu během vaření

vymyté skleničky s víčky

případně sběračku a trychtýř na nalévání sirupu do skleniček

 

A jak postupovat při vlastní výrobě

Nejprve si připravíme odvar. Lístky rýmovníku a citron (limetku, pomeranč nebo sáček kyseliny citronové) zalijeme v hrnci vroucí vodou, aby vše bylo ponořené. Necháme odstát do druhého dne.

Druhý den přecedíme, přivedeme k varu, přidáme cukr a vaříme, dokud se nám nebude zdát sirup dost hustý. Je to dost individuální, ale počítejte cca s hodinou času. Sirup ještě trochu zhoustne chladnutím. Ještě horký sirup nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru cca na 5 minut, poté obrátíme a necháme zcela vychladnout.

Poté popíšeme cedulkami s označením „Rýmovníkový sirup“ a datem výroby. Uchováváme na chladném místě, po otevření raději v ledničce. Uzavřený nám vydrží až 2 roky.

Přejeme vám hodně úspěchů při výrobě a hlavně mnoho zdraví pro nadcházející chladné dny. S tímto rýmovníkovým sirupem to však bude hračka – působí totiž i jako prevence před nachlazením!

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here