Sušené květy bezu se sbírají na jaře. Sklizeň jeho plodů, bobulí, nastává v druhé půlce léta. Černý bez roste poměrně hojně v přírodě, dnes už jsou k dostání i vyšlechtěné odrůdy, které mohou mít kvalitnější květy i plody.
Černý bez obsahuje řadu vitamínů a prospěšných látek. Posiluje imunitu, pomáhá při bolestech nervového původu nebo bolestí zad a kloubů. Jsou účinné i při migrenosních bolestech a bolestivém pásovém oparu. Funguje dobře tam, kde je bolest způsobená spasmem svaloviny. Pomáhá při respiračním nemocnění a odvar ze sušených plodů si dokáže poradit i s nepříjemným průjmem.
Sběr plodů černého bezu má ale svá pravidla. Sbírají se jen plody, které mají temně fialovou až černou barvu a musí se zpracovat. Syrové plody se nekonzumují, hrozí otrava. Měly by projít tepelnou úpravou, nebo alespoň sušením. Bezinky by se ideálně měly sbírat několik dnů po dešti, který je umyje a také za slunného počasí. Prohlédněte vždy trs a zelené bobulky odstraňte.
Bezinkový džem s jablky
- 1 kg bezinkových bobulek
- 2 kg jablek
- 800 g cukru
- 30 g kyseliny citronové nebo šťáva ze dvou citronů
- 1 dl rumu
Vykrájená jablka a bezové kuličky povaříme 10 minut. Potom propasírujeme přes jemné síto. Do jemné, kašovité hmoty přidáme cukr a povaříme dalších 10 minut, až začne hmota želírovat. Následně přidáme kyselinu citronovou a rum.
Bezinková povidla
- 1 kg bezinek
- 2 – 3 lžíce medu
- 200 g cukr krystal
- 50 g nastrouhaného perníku
- šťáva z jednoho citronu
- 1 – 2 lžíce rumu
Plody bezinek rozvaříme ve vodě na kaši. Vychladlou hmotu prolisujeme a do vzniklé tekutiny přidáme cukr, nastrouhaný perník, med, rum a šťávu z citronu. Za stálého míchání vaříme, dokud povidla dostatečně nezhoustnou. Teplá povidla nalejeme do vysušených skleniček, sterilujeme 10 – 15 minut při teplotě 800 C.
Bezinková šťáva
- 1 l čistých, zralých plodů
- 0,5 l vody
- 0,5 kg cukr krystal
- 1 sáček vanilkového cukru (nebo vanilkový lusk)
- trochu rumu (nemusí být, pokud připravujeme pro děti)
- 1 celá skořice
- 1 badyán
Plody svaříme s vodou a scedíme. Přidáme cukr a chvíli povaříme. Následně přidáme vanilku, skořici, badyán, rum a ještě chvíli povaříme. Přecedíme do lahví.