Červená pšenice pochází z východní Afriky, konkrétně z Etiopie. Pšenice s purpurově zabarveným zrnem byla objevena na konci 19. století a tento druh prakticky nebyl šlechtěn.
„Červený poklad“
Předností červené pšenice je zejména vysoký obsah anthokyanových barviv. Podle odborníků je jejich obsah srovnatelný s červeným vínem. Nárůst poznatků o rostlinných barvivech jako významných antioxidantech s pozitivními vlastnostmi na lidské tělo vedl ke zvýšení zájmu i o pšenici s červeným zrnem.
Antioxidační účinek anthokyanů spočívá v tom, že pohlcují volné radikály a odstraňují škodlivé látky z těla. Antioxidanty efektivně pohlcují reaktivní molekuly dusíku a kyslíku, které mohou oxidací poškodit molekuly DNA, bílkovin a tuků.
Co se týče nutričně hodnotných látek, je červená pšenice srovnatelná s ostatními druhy.
Červenou pšenici lze tedy použít stejně jako tu obyčejnou, na pečení chleba, výrobu těstovin, sušenek a dalších cereálních výrobků.
Výborná je také pro zpestření zeleninových polévek nebo po naklíčení do letních salátů.
Polévka minestrone s červenou pšenicí
Budete potřebovat:
- 80 g červené pšenice
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 a ½ l vody nebo vývaru
- 1 nasekanou cibuli
- 1 šálek na plátky nakrájených žampionů
- 1 zelenou a 1 červenou papriku nakrájenou na kostičky
- 1 mrkev nakrájenou na plátky
- 1 červenou řepu nakrájenou na kostičky
- 1 celer nakrájený na kostičky
- 3 stroužky drceného česneku
- ¼ lžičky černého pepře
- 1 lžičku tymiánu
- ½ lžičky kmínu
- 1 konzervu sekaných rajčat
- 80 g červené čočky
- 2 ks zeleninového bujónu
- sůl a čerstvé bylinky na dochucení
V hrnci na oleji osmahněte pšenici. Přidejte všechny ingredience a poduste, až cibule zesklovatí. Vše promíchejte, přiveďte k varu a vařte, dokud čočka a pšenice nezměknou. Podávejte posypané bylinkami nebo parmezánem.