Červené víno mezi bylinkami aneb Znáte červenou pšenici?

cervena psenice
Zdroj foto: smallvalleymilling.com

Červená pšenice pochází z východní Afriky, konkrétně z Etiopie. Pšenice s purpurově zabarveným zrnem byla objevena na konci 19. století a tento druh prakticky nebyl šlechtěn.

„Červený poklad“

Předností červené pšenice je zejména vysoký obsah anthokyanových barviv. Podle odborníků je jejich obsah srovnatelný s červeným vínem. Nárůst poznatků o rostlinných barvivech jako významných antioxidantech s pozitivními vlastnostmi na lidské tělo vedl ke zvýšení zájmu i o pšenici s červeným zrnem.

Antioxidační účinek anthokyanů spočívá v tom, že pohlcují volné radikály a odstraňují škodlivé látky z těla. Antioxidanty efektivně pohlcují reaktivní molekuly dusíku a kyslíku, které mohou oxidací poškodit molekuly DNA, bílkovin a tuků.

Co se týče nutričně hodnotných látek, je červená pšenice srovnatelná s ostatními druhy.

Červenou pšenici lze tedy použít stejně jako tu obyčejnou, na pečení chleba, výrobu těstovin, sušenek a dalších cereálních výrobků.

Výborná je také pro zpestření zeleninových polévek nebo po naklíčení do letních salátů.

Polévka minestrone s červenou pšenicí

Budete potřebovat:

  • 80 g červené pšenice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 a ½ l vody nebo vývaru
  • 1 nasekanou cibuli
  • 1 šálek na plátky nakrájených žampionů
  • 1 zelenou a 1 červenou papriku nakrájenou na kostičky
  • 1 mrkev nakrájenou na plátky
  • 1 červenou řepu nakrájenou na kostičky
  • 1 celer nakrájený na kostičky
  • 3 stroužky drceného česneku
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 1 lžičku tymiánu
  • ½ lžičky kmínu
  • 1 konzervu sekaných rajčat
  • 80 g červené čočky
  • 2 ks zeleninového bujónu
  • sůl a čerstvé bylinky na dochucení

V hrnci na oleji osmahněte pšenici. Přidejte všechny ingredience a poduste, až cibule zesklovatí. Vše promíchejte, přiveďte k varu a vařte, dokud čočka a pšenice nezměknou. Podávejte posypané bylinkami nebo parmezánem.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here