Quinoa – přirozeně bezlepková a s vysokou výživovou hodnotou

quinoa
Quinoa

Quinoa u nás stále ještě není příliš rozšířená. Tato obilovina, pocházející z Jižní Ameriky, vlastně ani obilovinou v pravém slova smyslu není. Je ale doslova nabita zdraví prospěšnými látkami.

Quinoa nebo také merlík chilský připomíná obilovinu, ale obilovinou není. Byla běžnou součástí jídelníčku už starých Inků. Semena se mleli na mouku a vařila se z nich kaše nebo používala k zahuštění. Quinoa je přirozeně bezlepková. Hodí se do jídelníčku vegetariánů, veganů a redukčních jídelníčků.

Co vše quinoa obsahuje

Má poměrně vysoký obsah bílkovin, také vyvážený obsah esenciálních aminokyselin.

Obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík, mangan, zinek.

Dále také thiamin, vitamín E, betakaroten, vitamín C, vitamín B6, riboflavin.

Významný je také obsah vlákniny, díky tomu velmi prospívá trávení.

Jak působí na naše zdraví

  • napomáhá normalizovat hladinu krevního tlaku, cholesterolu a glykemie
  • snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny tlustého střeva
  • obsahuje poměrně dost železa, napomáhá při anemii
  • je součástí redukčních diet
  • má nízký glykemický index, zasytí na delší dobu

merlik chilsky

Jak si quinou připravit

Je chuťově neutrální a přizpůsobí se ostatním ingrediencím. Dá se připravit na sladko i na slano, zapéct se sýrem zeleninou a masem. Používá se místo příloh (brambory, rýže…), pečou se z ní sušenky nebo třeba lívanečky.

Jak quinou připravit

Semena se propláchnou vlažnou vodou, dáme do hrnce s vodou v poměru 1:2 a necháme projít varem 15 – 20 minut. Kdo má více času, může nechat quionou namočenou 2 – 4 hodiny ve vodě před vařením. Mějte na paměti, že quinoa varem nabývá na objemu, absorbuje vodu, proto pravidelně promícháváme, aby se nepřipálila.

Lívance z quinoi

  • 150 g vařené quinoi
  • 120 g celozrnné mouky
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky muškátového ořechu
  • špetka soli
  • 3 bílky
  • 100 g bílého jogurtu
  • prášek do pečiva
  • 2 čajové lžičky mléka

V jedné míse smícháme dohromady quinou, celozrnnou mouku, skořici, muškátový ořech, sůl a prášek do pečiva. V druhé míse smícháme bílky, jogurt a mléko. Potom obě směsi smícháme dohromady a promícháme. Z těsta tvoříme lívanečky.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here