Popenec léčí rány i záněty horních cest dýchacích

popenec

Popenec byl oblíbená bylinka našich babiček, dnes už se na něj tak trochu zapomnělo. Přitom má vícero požití. Popenec nejen léčí, ale využívá se i v kuchyni. Je výborný do pomazánek i polévek.

Popenec břečťanolistý (Glechoma hederacea) je bylina, která je často neprávem považována za nepříjemný plevel. Je snadno dostupný, roste téměř všude. Používá se v kuchyni jako koření a má léčivé účinky na náš organismus. Když se rozhlédnete po zahrádce, možná ho najdete. Můžeme ho zahlédnout však i na loukách, stráních, v křovinách i podél cest.

Popenec má částečně plazivé lodyhy, rozrůstá se už na začátku března. Má drobné, fialové kvítky, podobné hluchavkám. Listy jsou srdčité. Dá se využít jako půdo – pokryvná rostlina.

Ve středověku jej považovali za zázračnou bylinu, měl chránit před uhranutím a učarováním. Nať pro léčebné účely se sbírá od dubna do července. Pro využití do kuchyně se sbírají lístky o něco dříve.

popenec kvet

Popenec v kuchyni

čerstvém stavu se dá využít na chleba s máslem, do pomazánek, salátů. Jako zelené koření do polévek, míchaných vajíček nebo všude místo pepře (v čerstvém i sušeném stavu).

Sušený se dá použít téměř všude, do masových směsí, karbanátků, placek, do obilných směsí. Přidat ho můžeme do vařené nebo dušené zeleniny, omáček, Sušený popenec má mírně nahořklou chuť. Dobře se dá zkombinovat se saturejkou, koriandrem, estragonem nebo petrželkou.

Účinky na organismus

  • popenec má hojivé a dezinfekční účinky.
  • vlažným vývarem se omývají špatně hojící rány.
  • je dobrý na trávení, proti nadýmání, podporuje zažívání a tlumí nevolnost z přejedení.
  • detoxikuje játra a brání tvorbě žlučových kamenů
  • napomáhá při zánětu močových cest
  • využívá se při léčbě zánětu horních cest dýchacích, chronické bronchitidě a astmatu

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here