Pomerančová verbena – bylinka do letních nápojů

smoothie
Zdroj foto: envato

Pomerančová verbena: Verben existuje mnoho druhů a jistě jste se s nimi již setkali. Příbuzná této je i citronová verbena, která se poměrně běžně pěstuje i v našich podmínkách. Pojďme se podívat za její sestrou, která má úžasnou vůni a všestranné použití!

Jak bylinka vypadá

Správně se jmenuje verbena Golden Wind, má svěží světle zelené lístky s pomerančovou vůní. Ačkoliv pochází z Jižní Ameriky, již v 17. století byla dovezena i do Evropy, kde se běžně pěstuje například ve Středomoří.

Jak ji pěstovat

U nás ji můžete pěstovat v nádobě, kterou na zimu přenesete do místnosti, kde nemrzne. Vydrží do +5 °C, ale mráz rozhodně ne. Přes zimu jí také omezíme zálivku. Přesazujeme po období klidu, tedy na jaře, nejlépe tak, že na dno květináče dáme drenážní vrstvu z kamínků, na to hlinito-písčitý propustný substrát a verbenu zalijeme. Je dobré ji také přihnojovat, nejlépe tekutým hnojivem na zelené rostliny.

verbena
Zdroj foto: H. Zell, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0CC BY-SA 3.0 Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0>, via Wikimedia Commons

Co si z lístků připravit

Z lístků si můžete připravit čaj, který bude chutnat jako po pomerančové kůře. Je možné přidávat je do smoothies, do studených nápojů (podobně jako třeba mátu), do salátů, omáček, k pečenému masu apod. V Jižní Americe je přidávána do coly nebo různých likérů – zejména silice z rostliny.

Sirup

Určitě vám zachutná i sirup z lístků. Připravíte jej obdobně jako jiné sirupy, tedy nejprve natrhejte 2 hrsti listů verbeny, zalijte vroucí vodou (1 litr) a nechte louhovat do druhého dne – nejlépe ještě s pár kolečky citronu. Potom přeceďte a svařte 20 minut s 0,5 cukru (třtinového cukru) a špetkou kyseliny citronové. Uchovávejte v chladu. Sirup je výborný zalitý studenou vodou v poměru cca 1:10 v horkých letních dnech, ale i použitý do teplého čaje místo cukru nebo medu.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.zivebylinky.cz

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here