Pivo z bylinek

pivo

Možná si budete říkat, jestli čtete správně. Pivo se přece jenom už po staletí dělá z chmelu, a ne z bylin. Ve středověku tomu ovšem bylo opačně – a tato tradice se začíná pomalu, ale jistě opět dostávat na světlo světa. Čím dál tím více pivovarů zkouší toto pivo uvařit.

K čemu byliny slouží?

Chmel dodává pivu jeho charakteristickou chuť a hořkost. Místo něj se ovšem ve středověku používaly nejrůznější byliny. Takovému pivu se říká gruit a v dnešní době se nejedná o příliš rozšířený druh tohoto nápoje. Avšak existuje pár pivovarů, které se specializují na výrobu právě jeho. Není to však až tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Žádný ze středověkých receptů se totiž nedochoval, a proto se všechno zkouší metodou „pokus a omyl“. Nejdůležitější je najít správný poměr všech ingrediencí.

Jaké bylinky se používají?

Dosažení požadované hořkosti a pitelnosti je stejné, jako u piva klasického – slouží povětšinou pelyněk nebo řebříček. Ve Skotsku se dokonce používá vřes. Pokud byste si přáli, abychom vám přesně popsali, jak se takové pivo vaří, budete zklamaní. Jestliže už nějaký výrobce přijde na správný recept, střeží si ho jako oko v hlavě a je velmi pravděpodobné, že nikdy nespatří světlo světa. Do některých gruitů se může přidat i chmel, avšak poté už se nejedná o ten pravý bylinný nápoj.

Jak takové pivo chutná?

Budete možná překvapeni, ale bylinné pivo chutné skoro stejně jako obyčejné chmelené. Pořád má svou charakteristickou nahořklou chuť, avšak přítomnost bylin způsobuje, že je váš organismus v průběhu konzumace spíše posilován, než že by byl oslabován. Trendem v tomto segmentu je totiž vařit méně silná piva – narozdíl od zbytku pivovarnického světa, který experimentuje se silným chmelením.

Bylinné pivo je velmi zajímavý výrobek a my ho doporučujeme vyzkoušet všem pivařům, a to i těm, kteří pivo normálně nepijí. Bude se jednat o zajímavý prožitek, na který jen tak nezapomenete.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here