Ořechový olej je jedním ze zastudena lisovaných olejů, který má skutečně blahodárné účinky. Vyrábí se z vlašských ořechů a využijete jej v kuchyni, léčitelství i kosmetice.
Co ořechy a olej z nich obsahuje
Vlašské ořechy a z nich vyrobený olej jsou plné esenciálních mastných kyselin, obsahují vitamín E, C, B, A a P, z minerálních látek pak zejména hořčík, vápník, fosfor a jód. Kromě toho obsahují málo sacharidů, zato ale spoustu rostlinných bílkovin.
Účinky ořechového oleje při vnitřním užívání
Ořechový olej můžete přidávat do jídla, do salátů, pomazánek, polévek, pečiva apod. Mezi nejvýznamnější účinky patří zlepšení funkce cévního systému, prevence infarktu myokardu i mozkové mrtvice, posílení nervového systému i mozku, působí proti ateroskleróze, podporuje imunitu, upravuje činnost štítné žlázy, jater i žlučníku.
Jak vám pomůže zevně
Ořechový olej se rychle vstřebává a zanechává pokožku jemnou a vláčnou. Je vhodný na ošetření suché pleti nebo pleti se sklonem k nečistotám a akné. Využívá se však také jako podpůrný prostředek při hojení ran, lupénky, různých ekzémů, nebo dokonce křečových žil. Použijete-li ořechový olej k masáži zad, uvolní vám výborně ztuhlé svaly.
Jak ho uchovávat
Po otevření je třeba olej uchovávat v chladu a temnu (zejména chránit před slunečním světlem). V lednici vydrží po otevření až 6 měsíců.
POZOR: Lidé, kteří mají alergii na ořechy, by neměli používat ani ořechový olej, a to raději ani zevně!