Co naplat, v zimě jsou nejoblíbenější nápoje s obsahem alkoholu, protože se nejlépe hodí na zahřátí těla. Ale aby to nebylo jen o konzumaci alkoholu, pojďme se podívat na zimní nápoje s bylinkami a návody, jak si je připravit doma.
-
Mátová vodka
Budete potřebovat:
- 0,3 l vody
- 2 hrsti máty
- 0,3 l vodky
- 200 g cukru
Lístky máty pečlivě omyjte a osušte. Poté je nadrobno nakrájejte, vložte do lahve se širším hrdlem a zalijte vodkou. Zavřenou láhev dejte asi na 4 dny na sluníčko, potom alkohol slijte. Vodu s cukrem svařte a nechte zchladnout. Jakmile je odvar studený, doplňte jím nádobu a likér je hotový!
-
Vinný grog s bezinkovým sirupem
Budete potřebovat:
- 200 ml červeného vína
- 3 lžíce bezinkového sirupu
- 100 ml rumu
- kousek skořice
- kousek badyánu
- lžičku zrníček kardamonu
- kousek vanilky
- 2 plátky citrónu
Do kastrůlku vlijte víno spolu s bezinkovým sirupem a ostatním kořením a celou směs přiveďte k varu. Poté nechte stát 5 minut, aby se chutě smísily a aroma koření se uvolnilo. Potom nápoj sceďte, přidejte do něj rum a nalijte do sklenic, ozdobte plátky citrónu a ihned podávejte.
-
Čokoládový nápoj se skořicí
Budete potřebovat:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 50 ml mléka
- 100 g co nejkvalitnější tmavé čokolády
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 200 ml žitné
Mléko a smetanu vlijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Přidejte nadrobno nalámanou čokoládu a míchejte až do úplného rozpuštění čokolády. Důležité je, aby se směs nepřipalovala. Poté přidejte cukr, alkohol i koření. Vše dobře promíchejte a nalijte do připravených, dobře vymytých lahví, vychlaďte a uzavřete.
Chcete-li vyzkoušet i jiné varianty tohoto nápoje, můžete do likéru přidat namísto skořice stejné množství perníkového koření nebo rozpustné kávy. Také můžete tmavou čokoládu nahradit čokoládou bílou.