Naložit medvědí česnek: Česnek medvědí kvete právě teď, a tak to ještě stihnete. Nebojte se otrhat poupata, dokud nerozkvetou, alespoň se tím nebudou rostlinky vysilovat.
Co budete potřebovat
Na 3 skleničky naložených poupat budete potřebovat:
- 3 šálky poupat česneku medvědího,
- cca 3 lžíce hořčičných semínek,
- cca 3 lžíce bílého, černého nebo barevného pepře,
- 0,5 l vody,
- 0,25 l octa,
- 3 lžičky soli,
- asi lžíci cukru.
Postup
Poupata nasbíráme, dokud jsou zcela zavřená, a to nejlépe dopoledne za slunného počasí. Důkladně je umyjeme, necháme osušit a rozdělíme do skleniček – vystačí na cca 3 skleničky po 250 ml. Na poupata rozložíme semínka hořčice a zrnka pepře. Mezitím svaříme vodu s octem, solí a cukrem. Nálev necháme vychladnout a poté nalijeme na poupata. Skleničky důkladně uzavřeme a dáme do zavařovacího hrnce. Zavařujeme na 85 °C cca 35–40 minut.
Skladování
Skleničky skladujeme v chladu a suchu. Trvanlivost je určitě jeden rok, tedy až do doby, kdy nám vypučí nová poupata. Ale garantujeme vám, že tak dlouho vám doma nevydrží, protože je sníte dříve. Hodí se totiž jako nakyslá příloha téměř k čemukoliv (maso, grilované maso, sýry apod.).