Z česneku medvědího si můžete naložit poupata a budete mít zdravou a chutnou pochoutku

cesnek medvedi
Zdroj foto: pixabay

Naložit medvědí česnek: Česnek medvědí kvete právě teď, a tak to ještě stihnete. Nebojte se otrhat poupata, dokud nerozkvetou, alespoň se tím nebudou rostlinky vysilovat.

Co budete potřebovat

Na 3 skleničky naložených poupat budete potřebovat:

  • 3 šálky poupat česneku medvědího,
  • cca 3 lžíce hořčičných semínek,
  • cca 3 lžíce bílého, černého nebo barevného pepře,
  • 0,5 l vody,
  • 0,25 l octa,
  • 3 lžičky soli,
  • asi lžíci cukru.
poupata cesnek medvedi
Zdroj foto: pixabay

Postup

Poupata nasbíráme, dokud jsou zcela zavřená, a to nejlépe dopoledne za slunného počasí. Důkladně je umyjeme, necháme osušit a rozdělíme do skleniček – vystačí na cca 3 skleničky po 250 ml. Na poupata rozložíme semínka hořčice a zrnka pepře. Mezitím svaříme vodu s octem, solí a cukrem. Nálev necháme vychladnout a poté nalijeme na poupata. Skleničky důkladně uzavřeme a dáme do zavařovacího hrnce. Zavařujeme na 85 °C cca 35–40 minut.

Skladování

Skleničky skladujeme v chladu a suchu. Trvanlivost je určitě jeden rok, tedy až do doby, kdy nám vypučí nová poupata. Ale garantujeme vám, že tak dlouho vám doma nevydrží, protože je sníte dříve. Hodí se totiž jako nakyslá příloha téměř k čemukoliv (maso, grilované maso, sýry apod.).

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here