Populární medvědí česnek roste volně v přírodě ve vlhkých místech lesa, kde je stín. Stává se čím dál oblíbenější bylinkou, nájezdy sběračů začínají decimovat jeho vegetaci ve volné přírodě. Kdo chce být šetrnější k prostředí, není nic jednoduššího než si ho vypěstovat doma, dokonce lze i na balkoně.
Medvědí česnek je výborný v kuchyni a pro náš organismus velmi zdravý. Daří se mu v lužních listnatých lesích, na místech, kde je vlhko a stín. Stejné podmínky je třeba mu vytvořit i doma. Množí se pomocí semen i cibulek.
Česnek medvědí – jak ho poznáme
Česnek medvědí (Allium ursinum) je vytrvalá bylinka, vyskytuje se především v západní a střední Evropě. U nás roste různě, od hojné vegetace až po roztroušené skupinky. Daří se mu v listnatých hájích, bučinách, lužních lesích, vyhledává stinná, spíše vlhčí místa. Rozlišujeme dva poddruhy, lišící se květní stopkou.
Nad zemí je 15–40 cm vysoký s dvěma až třemi přízemními listy. Rostlinka má na vrcholu květenství a tobolku. Pod zemí se nachází cibulka, která je 4-6 cm dlouhá. Pozor, nesplést si s velmi podobnou konvalinkou. Obě rostliny se od sebe liší typickým aroma, květem i vzrůstem listů.
Jak na pěstování
Pokud budete pěstovat na zahradě, vytvořte podobné podmínky jako v lese. Bude se mu dařit ve vlhké, humosní půdě pod keři, při okrajích živých plotů nebo pod ovocným či listnatým stromem. Jestliže máte možnost, vyberte severní stranu domu. Vhodná půda je hlinitopísčitá až jílovitá, kyprá, vlhká a spíše kyselá. Půdu nikdy nehnojíme.
Osivo už běžně koupíte ve specializovaných obchodem, ale k dostání je také již předpěstovaný v nádobkách. Cibulky sázíme tak, že vždy společně vysadíme 5-10 kousků sazeniček. Hloubku volíme tak, aby nad cibulkou bylo přibližně 5 cm půdy. Výsadbu provádíme na podzim. Na sklizeň se můžete těšit už na jaře.
Semínka vyséváme od září do listopadu, hustě do hloubky jednoho centimetru. Mají delší dobu klíčení, zhruba měsíc. Dobré je nechat rostliny rozrůst a vykvést, sami se potom budou dále vysévat. V případě osiva s vlastní sklizní musíme počítat až od druhého roku vegetace.
Na jaře si můžete sehnat mladé rostlinky česneku medvědího nebo vyrýt skupinku rostlinek i s balem a rozdělit do řádku zhruba 15–20 cm od sebe. Kromě užitku plní i okrasnou funkci, zaplní místa, kde by se díky podmínkám mnoho rostlinám nedařilo.
Kdo nedisponuje zahradou, lze si medvědí česnek vypěstovat i v nádobě na balkoně, jen je třeba počítat s poněkud skromnější sklizní. Jak na zahradě, tak na balkoně bude potřebovat dostatečnou zálivku. V prvním roce však nečekejte husté koberce. Sběr začíná v druhé půli března, záleží na lokalitě.
Pesto z medvědího česneku
Do mixéru dáme dvě plné hrsti medvědího česneku, přidáme 1 dcl kvalitního olivového oleje, hrst posekaných a na sucho opražených vlašských ořechů (piniových nebo kešu), špetku mořské soli hrubozrnné. Rozmixujeme do konzistence, která vám bude vyhovovat. Do hotového pesta zamícháme nastrouhaný parmazán.