Lopuch větší: Sběr kořene a jeho účinné vnitřní i vnější použití

lopuch
Zdroj foto: Christian Fischer, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Pro někoho je považován za odolný plevel. Ve skutečnosti se jedná o léčivou rostlinu. Nejpoužívanější je kořen. Kdy a kam se vypravit na sběr? S jakými neduhy vám pomůže lopuch větší?

Pokud vám roste na zahradě, tak se ho nezbavujte. V Evropě má rostlina dlouhou historii vnitřního i vnějšího používání. Pomůže s mnoha problémy. Rozhodně si zaslouží pozornost.

Lopuch větší je léčivou bylinou

Jedná se o rostlinu evropského a asijského kontinentu. Má červené květy, neskutečně velké listy, které mohou mít v průměru až 50 cm. Lopuch kvete od července do září. Rostlina má až 1 m dlouhý kořen, který je nejpoužívanější. Možná si lopuch pamatujete z dětství jako bodlák, neboť jeho vrcholek tvoří ježaté kuličky, které děti po sobě házely, neboť dobře držely na oblečení. Rostlina se hojně vyskytuje kolem cest, plotů, v příkopech, poblíž vody či na rumištích.

lopuch rostlina
Zdroj foto: Christian Fischer, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Blahodárné účinky

Používá se především při léčbě ekzémů, vyrážek, špatně se hojících ran. Podporuje normální funkce dýchacích cest, stav pokožky, napomáhá normálnímu trávení, stavu kloubů a chrupavek. Má příznivý vliv na hladinu glukózy v krvi, čistí krev, podporuje látkovou výměnu, činnost ledvin. Odstraňuje z těla škodlivé látky. Je vhodný i pro diabetiky, snižuje cukr v krvi.

Kdy a co sbírat

Lopuch má velké listy, které se dají sbírat jen k zevnímu použití. Ne že by vám ublížily, ale můžou svou hořkostí pokazit dojem z jinak chutné rostliny. Sbírá se totiž hlavně kořen, a to od září do října. Kořen lopuchu je velmi chutný a příjemně křupavý. Například v Japonsku je oblíbenou součástí místní kuchyně.

Zpracování a využití

Kořen lopuchu je možné usušit a poté si z něj připravit odvar neboli čaj. Připravit tinkturu, kde můžete kombinovat hned několik dalších bylin (kořen pampelišky, hořec, drmek či šťovík). Naložit ho lze i do oleje a nechat pár týdnů macerovat a pak aplikovat na postižená místa na pokožce.

Využití lahodného kořene

Kořen se používá jako zelenina. Konzumovat lze v syrovém i tepelně upraveném stavu. Můžete ho přidat do polévky, smažit s další zeleninou a přidat do rýže, pohanky apod.

Zdroj: manutea.cz, prirodnilekarna.cz

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here