Černý bez je opravdu všestranná bylinka, a tak by bylo škoda nechat volně rostoucí květy jen tak ladem. Nasbírejte si je a vyzkoušejte zaručeně čerstvou limonádu.
Kdy sbírat a kolik květů
Květy sbírejte za slunného a klidného počasí, aby byly dobře rozvité. Berte jen ty opravdu plně kvetoucí, nikoliv jen poupata. Nasbírejte cca 15 velkých květů.
Co budete potřebovat dále
Na limonádu budete potřebovat: 5 litrů vody, 1 kg cukru, šťávu z jednoho citronu, 1 pomeranč pokrájený na plátky a 3 polévkové lžíce vinného octa.
Postup
Vodu přiveďte k varu. Do vody přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Teď už se voda nesmí vařit. Nechte vychladnout. Do vychladnuté vody přidejte bezové květy, citronovou šťávu, pokrájený pomeranč a vinný ocet. Přikryjte například plátýnkem a nechte louhovat 24 hodin (do druhého dne). Druhý den směs přeceďte a nechte stát dalších 14 dní spíše na tmavém místě. Pak již můžete podávat.
Podávání
Podávejte chlazené, můžete přidat kostky ledu, nebo květy bezu na ozdobu – popř. i jiné bylinky (mátu, meduňku). Pěkně vypadá i plátek citronu nebo pomeranče na džbánu nebo na sklenici.