Limonáda z černého bezu s pomerančem

bez cerny
Zdroj foto: envato

Černý bez je opravdu všestranná bylinka, a tak by bylo škoda nechat volně rostoucí květy jen tak ladem. Nasbírejte si je a vyzkoušejte zaručeně čerstvou limonádu.

Kdy sbírat a kolik květů

Květy sbírejte za slunného a klidného počasí, aby byly dobře rozvité. Berte jen ty opravdu plně kvetoucí, nikoliv jen poupata. Nasbírejte cca 15 velkých květů.

Co budete potřebovat dále

Na limonádu budete potřebovat: 5 litrů vody, 1 kg cukru, šťávu z jednoho citronu, 1 pomeranč pokrájený na plátky a 3 polévkové lžíce vinného octa.

bez cerny limonada
Zdroj foto: envato

Postup

Vodu přiveďte k varu. Do vody přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Teď už se voda nesmí vařit. Nechte vychladnout. Do vychladnuté vody přidejte bezové květy, citronovou šťávu, pokrájený pomeranč a vinný ocet. Přikryjte například plátýnkem a nechte louhovat 24 hodin (do druhého dne). Druhý den směs přeceďte a nechte stát dalších 14 dní spíše na tmavém místě. Pak již můžete podávat.

Podávání

Podávejte chlazené, můžete přidat kostky ledu, nebo květy bezu na ozdobu – popř. i jiné bylinky (mátu, meduňku). Pěkně vypadá i plátek citronu nebo pomeranče na džbánu nebo na sklenici.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here