Libeček sice již dávno používaly naše babičky, avšak zdá se, že my jsme na něj trochu pozapomněli, protože pěstujeme spoustu jiných druhů bylinek a koření. Ale dejte libečku ještě šanci a zasaďte jej do své bylinkové zahrádky. Uvidíte, že vám přinese mnoho užitku a radosti.
Odkud pochází
Libeček původně pochází z Přední Asie, odtud se však již ve středověku rozšířil do Evropy a dnes se pěstuje běžně po celé Evropě i u nás.
Jak libeček pěstovat
Pěstování libečku je snadná záležitost. Můžete jej vysít nebo vysadit – s výsevem začněte brzy na jaře, nebo naopak na podzim (v říjnu). Sázení je vhodné také zjara (duben – květen). Nezapomeňte, že libeček dorůstá úctyhodné výšky – až 1 metr, takže vám bohatě stačí jedna rostlina. Pokud jej chcete pěstovat na bylinkové zahrádce, dopřejte mu dostatek místa, mimo jiné také proto, aby nestínil ostatním rostlinám. Jinak potřebuje slunné nebo polostinné stanoviště, bohatou propustnou půdu a v případě velkého sucha dostatečnou zálivku.
Jaké má libeček léčebné účinky
Možná vás překvapí, že kromě koření pěstováním libečku získáte i bylinku, která má skutečně prokazatelně léčivé účinky. Například je močopudný, doporučuje se při ledvinových a močových kaméncích, při infekcích močových cest a potížích se žlučníkem. Také podporuje zažívání, čistí organismus tím, že jej zbavuje nežádoucích látek (hodí se tedy i na jarní detox). Léčivý je i kořen libečku, který se používá zevně jako odvar při špatně se hojících ranách, artróze, revmatu a plísňových onemocněních kůže.
A libeček v kuchyni
Tradičně je přidáván do polévek – bramboračky i do vývarů, do omáček, hodí se však i k pečenému masu nebo jako dochucení různých salátů a pomazánek. Semínka můžete použít do nakládané zeleniny – třeba okurek apod.