Koptský kmín alias ajwan – málo známé, ale velmi aromatické koření z orientální kuchyně

kmin bylinka
Zdroj foto: Bames24, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Koptský kmín: Znáte drsnoplodík moravčinovitý (Trachyspermum Ammi)? Pokud ne, možná vám budou něco říkat názvy jako ajwan (ajowan), karambolová semínka či carum. A to zvláště tehdy, máte-li v oblibě orientální kuchyni.

V současné době u nás bohužel ajwan nepatří mezi příliš známé a oblíbené druhy koření. A to je opravdu škoda. Není nám totiž až tak neznámý – alespoň co do senzorických vlastností. Jeho vůně připomíná tymián, chuť pak oregano a anýz, ovšem v mnohem silnější podobě. Perfektně se tak hodí k rybím pokrmům nebo luštěninám. Vybraným směsím koření nebo pokrmům podává pokrmům charakteristickou chuť, typickou zejména pro indickou kuchyni.

kmin seminka
Zdroj foto: Sanjay Acharya, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Kde se vlastně koptský kmín vzal

Dnes ho najdeme především v arabské a indické kuchyni. Jako rostlina z čeledi miříkovitých má zpeřené zelené listy, vzhledem připomínající petržel. Může dosáhnout výšky 30-70 cm, v průměru má pak 50 cm. Kvete bílými květy, plody se pak podobají kmínu.

V kuchyni se používají právě ty. Mají silnou, kořeněnou vůni a poněkud ostřejší, přitom ovšem zvláštně osvěžující, kořeněnou chuť, připomínající tymián, kmín a mátu dohromady (chuť se liší podle oblasti původu, například v koptském kmínu z Indie bývá máta cítit jen velmi málo nebo vůbec ne).

Drobné plody se sbírají v plné zralosti a následně suší. Vzhledem jsou podobné kmínu, ovšem liší se od něj světle zelenými nebo nažloutlými pruhy. Koptský kmín pochází z oblasti Středomoří. V současné době se pěstuje zejména v Indii, v Pákistánu, na Středním východě a místy i v Africe.

Jak vám může ajwan pomoci a na co se hodí

Semena koptského kmínu jsou dobrým zdrojem bílkovin a výrazných éterických olejů. Obsahují zejména thymol (stejně jako tymián) a lipofily. Ajwan pomáhá léčit zejména zažívací potíže. Stimuluje trávení, zklidňuje pálení žáhy a má antifungicidní a antibakteriální vlastnosti. V Asii se také často používá k léčbě průjmů, nevolnosti a plynatosti.

K léčebným účelům se doporučuje zalít jednu lžičku semen šálkem horké vody, nechat louhovat a vypít, a to nejlépe 3x denně před jídlem. Není vhodný pro těhotné ženy, osoby s poruchami srážlivosti krve nebo pro pacienty s ulcerózní kolitidou.

Koptský kmín v kuchyni

Jde o koření, které se skvěle hodí k pokrmům z ryb, luštěnin a brambor. Ajwan se obvykle opéká na másle (lépe tak vyniknou jeho chuťové i aromatické vlastnosti) a následně se přidává do zeleninových jídel, ovšem skvěle doplní i chleba a sušenky.

V Indii se obvykle používá k ochucování luštěnin (chuťové perfektně souzní s fazolemi, cizrnou a čočkou). V Etiopii tvoří neodmyslitelnou součást směsi tzv. berberského koření. Přidáním koptského kmínu do pokrmu vylepšíte jeho chuť i aroma. Dříve byl také považován za účinné afrodiziakum.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here