Koprník: Aktuální situace více než nahrává výletům do přírody. A pokud se vydáte do hor (třeba těch Jizerských nebo do Krkonoš), může vás zaskočit zvláštní porost, připomínající ze všeho nejvíce kopr. Zkušený botanik by si sice všiml mírně odlišných listů a ne úplně typické vůně, laický milovník přírody však kopr snadno zamění s málo známým koprníkem štětinolistým (Meum athamanticum).
Co do použití nebo léčivých účinků by se opravdu tato vytrvalá bylinka dala s koprem zaměnit. V naší přírodě však patří mezi ohrožené druhy, takže její sběr rozhodně nedoporučujeme. A to se týká všech částí – dokonce i semen.
Oblíbenec Hildegardy z Bingenu
Česká republika je východní hranicí rozšíření tohoto taxonu. V našem lidovém léčitelství se tedy vyjma lokalit v západních a severních pohořích nikdy příliš nevyužívala. O to známější je však například v Polsku. Pomáhá na problémy s trávením, nabídne expektorační účinek, a pomáhá i proti migrénám a také při léčbě tzv. ženských potíží.
Sama Hildegarda si ho značně cenila. A to zejména pro jeho schopnost vyčistit tělo, od které se podle ní odvíjela jakákoliv úspěšná léčba. Dříve byl rovněž užíván jako cenné afrodiziakum, dnes však víme, že jediným účinkem koprníku v této oblasti je poněkud zrychlený tep. Což je rozhodně v této oblasti trochu málo.
Šikovný pomocník pro ženy i muže
Pokud se podíváme na jeho všeobecné působení, zaujme nás především jeho působení na trávicí soustavu. Dokáže podpořit vylučování trávicích šťáv a podporuje chuť k jídlu. Také pozitivně působí na činnost střev a užívání společně s lékořicí pak dokáže působit preventivně i proti zánětům žaludku a žaludečním vředům.
Využijí ho ovšem také ženy na mnohé specifické potíže. Dříve se doporučoval zejména na nepravidelnou menstruaci a na problémy s otěhotněním, stejně jako při dlouhodobých a vážných zánětech rodidel. Víme také, že se podílí na lepším zdraví vaječníků a nepřímo také podporuje činnost močového měchýře a močové soustavy.
Odvar z koprníku se používá na pročištění těla. Stačí vzít jednu lžíci sušeného kořene nebo čerstvé natě. Kořen 10 minut povařte, nať stačí zalít horkou vodou a počkat téže dobu. Po scezení vypijte. Dopřávejte si je nejlépe 3x denně po dobu tří týdnů, poté musí následovat dvouměsíční přestávka. Toto schéma užívání platí pro jakékoliv produkty z koprníku – od infuze až po tinkturu.
Nehodí se pro těhotné ženy
I když jsme koprník výše doporučovali jako typicky ženskou bylinku, nehodí se pro ženy těhotné. Díky jeho schopnosti rozproudit krev totiž může snadno dojít k překrvení oblasti malé pánve, což může v extrémním případě vést až ke křečím a potratu či předčasnému porodu.
Neměli by ho užívat ani lidé trpící zvýšenou fotosenzitivitou. A během léčebné kúry a ještě nejméně jeden týden po ní není vhodné vystavovat tělo slunečním paprskům. Hrozí nepříjemné popáleniny kůže.
Jako pomocník do salátů i likérů
Dříve byl koprník ceněn i pro své jedinečné aroma. Ochucovaly se s ním likéry, vína a další destiláty. Patřil dokonce do receptur některých vyhlášených pivovarů! A podobně ho lze užít i dnes. Čerstvou nať pak lze nádavkem užít i k dochucení salátů, pomazánek a dalších jídel studené kuchyně.
A chybu neuděláte ani ve chvíli, kdy si koprník naložíte do oleje. I ten vám skvěle poslouží k dochucení salátové zálivky či zeleninové nebo masové polévky. Těžká jídla vám navíc pomůže lépe strávit.
Koprník je čas od času k dostání v obchodech se zdravou výživou, spíše si ho však budete muset vypěstovat. Nevadí mu pozdní podzimní výsev (do konce října), ale stejně tak ho můžete svěřit zemi i v dubnu. Má rád vlhká místa v polostínu.