Kaštanová tinktura je léčivým pomocníkem, který zlepšuje nejen stav cévního systému, ale má i protizánětlivé účinky. Můžete s ní mazat klouby, oteklé nohy i rány. Samotné kaštany, plody jírovce maďalu, nejsou jedlé, jako léčivo však výborné.
Tinktura z kaštanů skvěle působí na cévní systém, zvyšuje pevnost a elasticitu cév, pomáhá snižovat jejich křehkost. Působí na všechny cévy – žíly, tepny, lymfatický systém. Pomáhá při léčbě křečových žil, bércových vředů, hemeroidů a celulitidy.
Zlepšuje prokrvení končetin a periferních orgánů, což ocení ti z nás, kteří trpí na studené ruce a nohy.
Může působit i na některé druhy migrén a preventivně proti CMP.
Působí protizánětlivě, takže se využívá při revmatismu a k mazání bolestivých kloubů. Někteří budou možná znát mnutí kaštanů v ruce, jako prostředek proti revmatismu. Lidové léčitelství doporučuje schovat kaštany do kapes a pod polštář, zklidňují a působí blahodárně na organismus. Po roce se vymění za čerstvé.
Co vše připravit k výrobě tinktury
- 150 g https://bylinkopedie.cz/jirovec-madal/kaštanů
- 500 ml 60 % alkoholu (vodka, slivovice…)
- Kaštany oloupeme a nadrtíme v mixéru.
- Drť vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme alkoholem.
- Sklenici uzavřeme a necháme zhruba 3 – 4 týdny (některé zdroje uvádí i 2 měsíce) louhovat. Denně protřepeme či zamícháme.
- Po uplynutí doby směs slijeme přes čisté plátýnko a plníme nejlépe do tmavých nádob.
Kaštanovou tinkturu jemně vtíráme na postižená místa. Pro lepší kondici cévního systému můžeme tinkturu užívat i vnitřně. Je ale zapotřebí striktně dodržovat dávkování a předepsané pauzy, protože může působit na játra a ledviny. Doporučuje se začít na dávce 15 kapek 2x denně. Vždy po dvou měsících užívání se udělá měsíční pauza.
Tinktura není vhodná pro těhotné, kojící ženy a malé děti. Také by ji neměli užívat lidé, kteří mají problém s játry či ledvinami.