Kardamom v lidovém léčitelství – umíte použít červený i zelený?

Indická kuchyně i alternativní medicínský směr Ajurvéda si kardamom cení neobyčejným způsobem. Nechybí snad v žádném posilujícím přípravku či nápoji pro povzbuzení. U nás ho používáme především jako voňavou přísadu do čaje či kávy. Umíte však od sebe jednotlivé druhy kardamomu rozlišit a plně využít jejich léčivé účinky?

kardamom zelený

Patří do skupiny zázvorovitých rostlin. Přirozeně se vyskytuje v Indii a Nepálu, a to hned ve dvou podobách – s velkými červenými tobolkami a s malými zelenými tobolkami. Přičemž tu druhou najdeme v našich obchodech častěji, červený kardamom je spíše specialitou, jež bývá k vidění pouze výjimečně.

Červený kardamom pro všechny tři dóši

Tuto odrůdu má Ajurvéda raději. Pozitivně působí na všechny tři typy životních energií. Je sladký a ostrý, prohřívá tělo i duši, jde tedy o ideální koření pro chladné podzimní a zimní měsíce. Jako koření se přidává zejména do polévek a k ochucování kari. Můžete se rovněž setkat s označením černý kardamom.

Ajurvéda popisuje červený kardamom jako:

  • sladký
  • aromatický
  • chutný
  • povzbuzující chuť k jídlu

Přidává se zejména pro zvýšení chuti k jídlu. Stimuluje celý organismus a napomáhá při trávení. Dokáže prý dokonce zmírnit krvácení při žaludečních vředech a léčit ledvinové a žlučové kameny. Působí rovněž močopudně a jako lék proti nadýmání.

Byl rovněž předepisován při onemocněních konečníku a při jeho bolestivosti. A působí prý i proti jedovatým uštknutím.

Červený kardamom obdivovali i staří Řekové

V Thébách by vám červený kardamom předepsali jako součást posilující medicíny pro játra a srdce. Léčili s ním rovněž choroby postihující dutinu ústní (podával se odvar), a to zejména jako prostředek proti aftům a zánětu dásní. To je zároveň i nejjednodušší použití kardamomu. Budete-li trpět podobnými problémy, stačí jednu nebo dvě tobolky požvýkat a podržet v ústech alespoň deset minut.

Chcete-li získat skutečně účinný prostředek proti bolesti zubů, svařte deset semínek kardamomu v jednom šálku vody a nechte na plotně, dokud se objem tekutiny nezredukuje na polovinu. Vyplachujte si ústa odvarem, dokud bolesti nepoleví.

Náš tip: Velmi podobné účinky má také hřebíček, kardamom však má pro mnoho lidí mnohem příjemnější příchuť.

Kardamom a anýz proti všem žaludečním obtížím

Připravte si univerzální směs pro chvíle, kdy vás začne trápit pocit těžkého žaludku nebo potíže se zažíváním! Budete potřebovat:

  • dva gramy nerafinovaného cukru
  • půl lžičky kardamomových semínek
  • lžičku anýzových semínek

Uložte do dobře těsnící nádoby a žvýkejte po troškách vždy, když se dostaví problémy.

Jaké účiny má olej z kardamomových semínek?

Olej získávaný z tobolek červeného kardamomu se skvěle hodí na masáže. Má stimulující účinek, uklidňuje srdce a zvyšuje tělesnou teplotu. Přidaný do pokrmů pak léčí žaludeční obtíže. Ale opatrně s jeho dávkováním! Je velmi aromatický!

Olej z červeného kardamomu můžete použít rovněž při masáži, tvořící součást erotické předehry. Působí afrodiziakálně, stejně jako semena samotná.

Zelený kardamom dokáže zahřát

Stále zelený zázvor, tak bychom mohli nejlépe zelený kardamom popsat. Na rozdíl od červeného kardamomu jej najdeme především v přímořských oblastech.

Podle Ajurvédy stimuluje žluč a uklidňuje hlen. Léči hemeroidy i další problémy zažívacího ústrojí, poradí si s pohlavními nemocemi a žlučovými a ledvinovými kameny. A uplatní se i při léčbě nevolnosti a vyrážek.

Řecká medicína pak mezi léčivé účinky zeleného kardamomu přiřadila rovněž léčbu kašle a tuberkulózy a diuretické účinky.

Zelený kardamom v kuchyni

Je aromatičtější a chuťově výraznější než jeho příbuzný, není tedy divu, že na něj v našich obchodech narazíme častěji. Hodí se zejména k dochucení sladkých pokrmů a dalších delikates. A dodává rovněž příjemnější chuť nejrůznějším bylinným odvarům a sirupům, jež jsou jinak kvůli použití bylin velmi hořké. Zelený kardamom rovněž zvyšuje chuť k jídlu, hodí se tedy i do pokrmů určených pro nemocné osoby, u nichž je třeba podpořit příjem vyživujících látek.

Pro čistění uší i svěží dech

Seženete-li olej ze zeleného kardamomu, nebojte se ho nakapat do uší a vyčistit je tak. A nebudete-li mít po ruce žvýkačku, rozdrťte tobolky mezi zuby a osvěžte si dech prakticky okamžitě. V Indii k tomuto účelu používají semínka zeleného kardamomu smíchaná s kousky kandovaného cukru (u nás známého jako cukrkandl) a semínky anýzu. Kromě svěžího dechu tato směs rovněž podpoří vaše trávení a chuť a k jídlu dodá radost srdci. A která žvýkačka se může pochlubit tím, že vám kromě skvělé chuti přinese i dobrou náladu?

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here