Jarní polévka z bylinek

jarni polevka
Zdroj foto: pixabay

Jarní polévka z bylinek: Konečně to vypadá, že zima začala pomalu ustupovat, a vy můžete vyrazit na čerstvé bylinky – na louku, podle cest, nebo i na vlastní zahradu, hlavně aby byly čisté. Sušené bylinky z minulého roku si však ještě nechte při ruce, protože ne všechny bylinky už budou dostupné v čerstvé podobě.

Které bylinky se už dají sbírat

Teď v dubnu už zcela jistě najdete kopřivy, mladé lístky pampelišek, popenec břečťanolistý, sedmikrásky, prvosenku jarní, bršlici kozí nohu či mladé lístky řebříčku.

bylinkova polevka
Zdroj foto: pixabay

Jak nejlépe bylinky zpracovat

Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé – do salátů, nasypané na chléb s máslem, do smoothies. Ale i teplem zpracované bylinky si zachovávají dost zdraví prospěšných látek na to, abyste je mohli vyzkoušet. Zkuste třeba polévku!

Jarní polévka

Nasbírejte si dostatečné množství bylinek – měly by vám stačit 3 hrsti dohromady. Mohou to být všechny bylinky jmenované výše, nebo jen některé z nich. Polévku uvaříte tak, že na másle nebo na oleji zpěníte jednu nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáte omyté nadrobno nasekané bylinky, které necháte zavadnout. Poté zaprášíte moukou (hladkou, špaldovou apod.) a necháte osmahnout. Zalijete litrem vroucí vody a necháte vařit cca 10 minut. Do polévky můžete přidat rozšlehané vejce, které necháte srazit, nebo těstoviny či nudle. Nakonec polévku osolte a můžete přidat polévkové koření (to ale není nutné, protože bylinky mají specifickou chuť). Navrch můžete zdobit čerstvými bylinkami.

Obměna: Příště můžete bylinky s cibulí po osmahnutí rozmixovat, přidat jíšku a dochutit smetanou.

Vyzkoušíte ji?

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here