Jarní bylinková kůra. Čaje, šťávy, saláty

pampeliška

Dopřejte si jarní bylinkovou kůru. Máme pro vás recepty na jarní detoxikační čaje, saláty a šťávy z bylinek.

Klasický jarní detoxikační čaj

Na 100 gramů čajové směsi budete potřebovat:

  • 25 g kopřivové nati
  • 25 g pampeliškového kořene s natí
  • 15 g březových listů
  • 15 g zemědýmové nati
  • 10 g mátových listů
  • 10 g květů měsíčku

1 lžičku čajové směsi přelijte šálkem horké vody a nechte přikryté louhovat asi 10 minut. Poté čaj slijte přes cedník.

Užívá se 1 šálek 3x denně po dobu 4 až 6 týdnů.

Jarní salát z planých bylinek

Plané bylinky mají skvělé účinky na podporu metabolismu, jsou zdravé, chutné a barevné.

Budete potřebovat:

  • 2 až 3 hrsti planých bylinek podle chuti (například: medvědí česnek, březové listy, bršlice, pampeliška, šťovík, řebříček, jitrocel kopinatý)
  • malou hrst jedlých květů bylinek (například: sedmikrásky, pampelišky, prvosenky, violky, ptačince, řeřišnice)
  • 1 polévkovou lžíci balzamikového octa
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • ½ až 1 čajovou lžičku práškového zeleninového bujónu
  • 1 polévkovou lžíci fíkové hořčice
  • 1 polévkovou lžíci želé z bezového květu
  • 1 jablko nakrájené nadrobno
  • 2 polévkové lžíce ořechů nebo mandlí

Bylinky opláchněte teplou vodou, vytřepejte je dosucha a nahrubo je roztrhejte, potom narovnejte na talíř. Z oleje, octa, zeleninového vývaru, hořčice a želé umíchejte dresing. Přidejte kousky jablek a salát dresingem přelijte. Nakonec posypejte ořechy nebo mandlemi a dozdobte květy.

Očistné bylinkové šťávy

Zejména na jaře tělo touží po celkové očistě, při níž vylučovací orgány podnítí látkovou výměnu a detoxikaci.

Na 1 porci budete potřebovat:

  • čerstvé březové, kopřivové a pampeliškové listy
  • 250 ml jablečné šťávy nebo podmáslí

Odšťavte postupně listy bylinek tak, abyste od každé získali 6 polévkových lžic šťávy. Užívejte postupně po 14 dnech jednotlivé bylinkové šťávy v množství 2 polévkových lžic na 250 ml jablečné šťávy nebo podmáslí 3x denně.

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here