Čerstvé bylinky jsou nejlepší formou, v jaké můžete bylinky použít. Ne vždy se nám ale daří zpracovat celou úrodu bylinek ihned. Naštěstí existuje hned několik způsobů jejich uchovávání. K nejznámějšímu způsobu uchovávání patří sušení a mrazení bylinek. K mrazení používejte bylinky, které mají vysoký obsah vlhkosti, jako je bazalka, pažitka, máta, estragon. Tyto vlhké husté bylinky se lépe uchovávají ve vlhkém prostředí – je to snadné a rychlejší než sušení, které je vhodné spíše pro bylinky s menším obsahem vlhkosti.
Mrazení bylinek
Uchovávání čerstvých bylin je vynikající způsob, jak mít čerstvou rostlinnou sklizeň z vaší zahrady po celý rok. Mrazení bylinek je z hlediska uchovávání jedním z nejlepších způsobů, protože udržuje čerstvou bylinkovou chuť, která může být ztracena při použití jiných metod konzervování bylin. Důležité je ovšem vědět, jak na to.
Tipy při mrazení bylinek
- Spousta lidí hledá způsob, jak udržet řezané bylinky tak, aby je mohli používat po celý rok. Mrazené bylinky jsou rychlým a snadným způsobem. Před tím, než uložíte čerstvé bylinky do mrazáku, je nejlepší je nakrájet najemno, abyste je mohli využít k vaření ihned z mrazáku. To usnadní jejich pozdější použití.
- Mějte ale na paměti, že mrazením si bylinky sice zachovají svou chuť, nikoli však svůj vzhled ani barvu, proto mrazené bylinky používejte do takových pokrmů, u kterých není důležitý vzhled byliny (například zdobení pokrmu petrželkou si budete muset u mrazené petrželky odpustit).
Postup při mrazení bylinek
- Nasekejte bylinky tak, jako byste je chtěli použít ihned.
- Rozšiřte nakrájené bylinky na kovovou misku nebo podnos a umístěte je do mrazničky. Tím se zajistí, že bylinky rychle zmrznou a nebudou v jednom velkém svazku.
- Případně můžete bylinky uchovávat v určitém množství – například bylinky o objemu 1 lžíce můžete rozdělit do nádoby na kostky ledu a doplnit je vodou. Získáte tak led se zmrazenými bylinkami, které můžete jednoduše použít do vařených pokrmů, zejména polévek a omáček.
- Jakmile jsou bylinky zmrazené (podle bodu 2), můžete je přenést do plastových sáčků do mrazničky. Takto je můžete skladovat až 12 měsíců.
Mrazené bylinky
Nyní, když víte, jak zmrazit bylinky, si můžete užívat odměny ze své bylinné zahrady po celý rok.