Jak léčit slinivku

Slinivka je orgán v našem těle, který vytváří inzulín potřebný pro metabolismus cukrů. Slinivka je velmi silně propojena s mozkem, proto se jí také někdy říká „intelektuální“ orgán. U zdravých jedinců funguje slinivka správně, pokud je ale poškozena, zadržuje v sobě inzulín a další enzymy, a to způsobuje velké bolesti.

Prevence

Slinivku si nejvíce poškozujeme sami, a to nevhodnou stravou. Nejhorší jsou: tučná jídla, pečená a smažená jídla, ostrá jídla a alkohol. Vhodnou prevencí je tato jídla a alkohol omezit. Pokud již máme bolesti, můžeme vyzkoušet následující recepty.

Kvas z vlaštovičníku

Hrst natě čerstvého vlaštovičníku dáme do bavlněného sáčku, přelijeme 3 litry vroucí vody, přidáme lžíci kysané smetany a v uzavřené nádobě skladujeme 3 dny v teplé místnosti. Poté užíváme 1 skleničku 10 minut před jídlem. Pozor ale: vlaštovičník je ve větších dávkách jedovatý, takže neužíváme příliš často, ani dlouhodobě.

Jitrocelová tinktura

Tinkturu vyrobíme takto: 200 g čerstvých listů jitrocele omyjeme a nasekáme nadrobno, zalijeme litrem 60%ního lihu nebo jiného čistého alkoholu. Necháme 10 dní stát. Poté scedíme a před každým jídlem užíváme 15 kapek tinktury do sklenice vody.

Propolisová tinktura

Ze 100 g propolisu vytvoříme tyčinku a dáme ji do mrazáku na 5 dní. Poté ji najemno nakrájíme a zalijeme 0,5 litrem 60%ního lihu. Necháme stát v tmavé lahvi cca 10 dní, občas zatřepeme. Poté scedíme a užíváme 10 kapek tinktury do teplého mléka ráno a večer před jídlem.

Jídelníček na podporu slinivky

Při velkých bolestech si raději dopřejeme půst, pak začneme netučnými jídly, jako je jogurt, tvaroh, můžeme přidávat jemnou zeleninu (mrkev) a ovoce, pak i vařené maso. Ideální salát pro slinivku vytvoříme takto: nastrouháme mrkev, jablko, fenykl a cuketu, promícháme, ozdobíme lžičkou kysané smetany, můžeme přidat zelené bylinky (pažitka, petržel) a zakápneme olivovým olejem.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here