Granátové jablko zvyšuje imunitu, pomáhá srdci a cévám, navíc skvěle chutná

jidlo

Granátové jablko patří mezi exotické ovoce s nevšedním vzhledem. Dříve bývalo vzácností, dnes už je k dostání v obchodem během celého roku. Kromě toho, že najde uplatnění v kuchyni má i velkou antioxidační schopnost.

Granátové jablko (Punica granatum) má velikost až 12 cm v průměru a zakulacený, šestihranný tvar. Granátové jablko roste na granátovníku či marhníku obecném, je to menší strom nebo bohatě větvený keř. Řadí se do čeledi marhaníkovitých. Pochází pravděpodobně ze střední Asie, odkud se rozšířil do Středomoří a až do severní Afriky. V našich podmínkách se pěstuje jeho nižší forma Punica granatum nana. Postupně nakvétá od května do září.

Na co si dát pozor při výběru v obchodě

  • plod nesmí být poškozený, otlačený či viditelně seschlý
  • slupka by měla být hladká a lesklá
  • slupka by měla mít krásně červenou barvu bez žlutých, zelených či hnědých míst
  • plody se silně vysušenou a hranatou slupkou jsou přezrálé

Proč jíst granátové jablko

  • podporuje potenci
  • obsahuje aminokyseliny
  • napomáhá obnovit hormonální rovnováhu
  • obsahuje vitamín A, který prospívá našim očím
  • díky obsahu kyselin dokáže pleť zbavit pigmentových a stařeckých skvrn či akné
  • dokáže snížit krevní tlak
  • upravuje zažívání a trávení
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí preventivně proti vzniku aterosklerózy
  • podporuje správnou funkci ledvin
  • podpora činnosti nervové soustavy
  • působí jako antioxidant
  • prevence vzniku rakoviny
  • dokáže snižovat teplotu
  • působí preventivně proti zánětům a urychluje jejich léčbu
  • bojuje proti stárnutí
  • bývá součástí kosmetických přípravků

granatove jablko

Granátové jablko v kuchyni

Uplatnění najde v teplé i studené kuchyni. Hodí se k drůbeži, do salátů, tvarohových pomazánek, nápojů, do jogurtu spolu s ovesnými vločkami, smoothie. Výborná je i čerstvá šťáva nebo se uplatní jako ozdoba pokrmů, hlavně dezertů.

Červený salát

  • 1 červená salátová čekanka
  • hrst směsi listových salátů
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 červený grapefruit
  • 1 granátové jablko
  • 100 g měkkého sýra (například Feta)
  • 1 červená cibule
  • Na zálivku: 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce ocet Balsamico, sůl, pepř

Grapefruit oloupeme tak, abychom obnažili dužinu, potom ho nakrájíme na kolečka. Ředkvičky a cibuli nakrájíme také na kolečka, čekanku natrháme na menší kousky.

Smícháme olej a Balsamico, dochutíme solí a pepřem.

Všechny nakrájené suroviny lehce promícháme v zálivce a naaranžujeme na talíř.

Granátové jablko rozkrojíme a vyklepeme z něho semínka. Na salát poklademe kousky sýra a posypeme semínky granátového jablka.

Kuskus s kuřecím masem na kari a granátovým jablkem

  • 250 g bílého jogurtu
  • lžička soli
  • 6 kusů kuřecích prs
  • 1 červená cibule
  • olivový olej
  • 200 g kuskus
  • 1 granátové jablko
  • hrst čerstvé
  • hrst rozinek
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl

Jogurt smícháme s kari a do něj naložíme kuřecí prsa na 20 minut při pokojové teplotě, měla by být celá obalená a ponořená. Můžeme je naložit i den předen a dát do ledničky. Potom už jen nechat chvíli před zpracováním při pokojové teplotě.

Nakrájíme si cibuli a chvíli orestujeme na olivovém oleji. Rozkrojíme granátové jablko a vyklepeme z něj zrnka.

Kuskus krátce orestujeme na lžíci oleje a zalijeme 350 ml horké vody. Přidáme rozinky, sůl a přivedeme k varu. Sundáme z plotny a necháme ještě 5 – 10 minut dojít pod poklicí.

Připravíme si plech vyložený pečícím papírem a rozprostřeme na něj kuřecí prsa. Pečeme 20 minut při 1800 C.

Hotový kuskus promícháme a přidáme do něj zrnka granátového jablka. Vmícháme orestovanou cibuli, nasekanou mátu, dochutíme citronovou šťávou a solí.

Na talíř pokrájíme kuřecí prsa a přidáme ochucený kuskus.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here