Fenykl nebývá častou zeleninou v našich kuchyních. Má zvláštní anýzovou chuť, což je možná příčina toho, proč není běžnou ingrediencí při vaření. Kromě toho, že je výborný při trávicích obtížích, dá se v kuchyni skvěle využít.
Fenykl je mnohostranná surovina, dá se využít jako zelenina i jako koření. Navíc se dá zužitkovat celý. Fenykl jako koření se využívá proti nadýmání a pro zlepšení trávení. Zlepšuje tvorbu trávicích šťáv, tlumí křeče žaludku a střev. Bývá součástí čajových směsí, dokonce i dětských. Jeho další účinky jsou tlumení kašle, podpora vykašlávání, tonizace sleziny, ledvin a močopohlavního systému. Užívat jej mohou těhotné, kojící ženy i děti. Pro aromatická semena se pěstuje vytrvalý fenykl.
Fenykl lze využít celý
V kuchyni se mohu semínka využívat jako součást dresinků, marinád či přidávat do polévek. Tzv. fenyklové vlasy, což je horní část fenyklu, můžeme použít k přípravě fenyklového oleje. Fenyklové vlasy, jako i ostatní „odpad“ z krájení fenyklu, naložíme do olivového oleje, zahřejeme na 800 C, následně necháme den louhovat a přecedíme. Olej je výborný například k rybě, do marinád, dresinků.
Nepodceňujte výběr v obchodě
Pro zduřelé, vonné a křehké báze listů se pěstuje hlíznatý nebo zeleninový fenyl. V obchodě se zaměříme na výběr, vybíráme hlízy bez tmavých skvrn či jinak ovadlé a poškozené. Hlíza by měla být co nejsvětlejší. Menší hlízy jsou mladší, šťavnatější a křehčí.
Fenykl do omáček, polévek či k masu
Nejprve ho očistíme, zbavíme řapíku a listů. Listy nevyhazujeme, skvěle je můžeme využít do polévek, salátů či zeleninových jídel. Nejjednodušší je bulvu rozříznout, zbavit košťálu a následně zbylé lístky vařit nebo zapékat. V jižní Evropě se fenykl těší velké oblibě, často se peče přímo s masem (hlavně k rybě a jehněčímu) nebo přidává do omáček, polévek, k těstovinám nebo do rizota. Vařením ztrácí lékořicovou chuť a příjemně zesládne. Než začneme jakkoliv bulvu upravovat, je lepší ji povařit ve slané vodě.
Z fenyklu se dá vykouzlit i pyré či jen blanšírovat a podat k jídlu jako teplou zeleninovou přílohu. Dalším tipem je blanšírovaný fenykl zapéct se sýrem a trochou bešamelu. Výborný je i naložený fenykl s česnekem, šalotkou, bylinkami a dušený na troše vývaru do měkka.
Velmi efektně vypadá fenykl rozebraný na „mističky“, které naplníme dle chuti a dáme do trouby zapéct.
Těstoviny s fenyklem a hříbky
- 1 – 2 hlízy fenyklu (dle velikosti)
- houby čerstvé, mražené či sušené
- sůl
- pepř
- olivový olej
- těstoviny
- dle chuti parmezán
Očistíme fenykl i houby. Fenykl nakrájíme na tenké proužky, houby na kousky. Fenykl krátce osmahneme na pár kapkách oleje, podlijeme vodou a dusíme, po chvíli přidáme hříbky, dle chuti osolíme a dusíme dále.
Mezitím si připravíme těstoviny dle návodu, při slívání si odlejeme 1dl vody z těstovin. Když máme měkké hříbky i fenykl, přidáme k nim na pánev těstoviny a vše zalijeme 1dl vody z těstovin. Chvíli prohřejeme a můžeme podávat. Na talíři dochutíme trochou pepře a nastrouhaným parmezánem.
Fenyklový salát s pomerančem
- 1 zeleninový fenykl
- 2 ks pomeranče (může být i červený pomeranč)
- 1 hlávkový salát
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce pomerančové šťávy
- 80 g oliv
- pár kapek balsamica
- pepř mletý
Pomeranč očistíme a nakrájíme na menší kousky, fenykl pokrájíme na tenké nudličky. Obojí dáme do jedné mísy a posypeme pepřem. Olej, pomerančovou šťávu a sůl vyšleháme na hladkou směs. Směsí salát přelijeme a pokapeme pár kapkami balsamica. Dáme do ledničky vychladit asi na 15 minut.
Hlávkový salát omyjeme, natrháme na kousky a poklademe na talíř. Na salát navrstvíme vychlazenou směs, poklademe olivami a zakapeme pár kapkami balsamica.