Šalvějové bonbony: Šalvěj je velmi účinnou bylinkou proti bolesti v krku i v dutině ústní. Většinou se z ní vyrábí kloktadlo, protože zejména pro děti by šalvěj mohla být mírně jedovatá. Naše bonbony však mohou i děti, protože do nich použijeme jen slabý odvar ze šalvěje.
Co budete na bonbony potřebovat
Na větší krabičku bonbonů si připravte:
- lžíci drcených sušených šalvějových lístků,
- 250 g cukru (krystalu nebo krupice),
- 300 g medu (nejlépe od nějakého ověřeného českého včelaře),
- šťávu z půlky citronu (bio).
Jaký je postup
Nejprve si připravíme odvar ze šalvěje. Drcené sušené lístky zalijeme vroucí vodou (100 ml) a necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme a vychladíme.
Potom pomalu na mírném plameni rozehřejeme cukr, med, přidáme šťávu z citronu a odvar ze šalvěje. Důkladně promícháme a povaříme (cca 15 minut). Pak je třeba vyzkoušet, zda hmota tuhne: lžičkou kápneme na prkénko nebo talířek, a pokud hmota ztvrdne, můžeme pokračovat. Pokud nám hmota netuhne, můžeme ještě povařit, nebo přidat trochu medu/cukru.
Tuhnoucí hmotu přendáme z hrnce na prkénko pomaštěné např. máslem, rozetřeme, a mokrým nožem krájíme na kostičky/kvádříky/trojúhelníky, podle toho, jaké bonbony chceme mít. Necháme zcela ztvrdnout a přesypeme do skleněné nebo kovové dózy. Uchováváme v temnu a suchu.
Na co se bonbony hodí
Šalvějové bonbony se hodí na bolest v krku, počínající angínu, při nachlazení, chřipce…
Zdroje: www.wikipedia.org; www.ceskatelevize.cz/porady/10614805433-herbar/7081-recepty/2068-domaci-salvejove-bonbony; Staňková-Kröhnerová, Magdaléna: Bylinky pro děti a maminky 2, Grada, Praha 2019