Dangšen je liána, která dorůstá 2 – 3m. V našich zahrádkách ji příliš často neuvidíme. Má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví, zejména posiluje organismus při vyčerpání a únavě, příznivě ovlivňuje krvetvorbu a využívá se i jako afrodisiakum.
Pazvonek dangšen či pazvonek chloupkatý (Codonopsis pilosula) se řadí do čeledi zvonkovitých. Je to vytrvalá liána, která dorůstá výšky 2-3 m. Kořen dangšenu je vzhledově i vůní podobný ženšenu, je masitý a mrkvovitý. Jeho domovinou je Čína, Japonsko, Indie a jihovýchodní Asie. Stonek má chloupky a je fialový, listy jsou oválné a zašpičatělé. Květy mají zvonkovitý tvar, barvu světle zelenou s fialovými skvrnkami uvnitř. Plodem je tobolka, která obsahuje velké množství lesklých semen.
Dangšen lze pěstovat i u nás
I v našich klimatických podmínkách si lze bylinu vypěstovat. Počátkem dubna lze semena vysévat do vytápěného skleníku, v polovině května i do volné půdy. Bude se mu dařit na slunném stanovišti i v polostínu. Půda by měla být dostatečně propustná a výživná. Počátkem a koncem vegetace mu škodí přílišné vlhko. Prvním rokem nedorůstá do velké výšky, až druhým rokem mu připravíme oporu, po které se bude pnout.
Kdy a jak sklízet
Sklízí se kořeny, ty obsahují nejvíce účinných látek, a to koncem září, počátkem října. Kořeny se dají sklízet už v prvním roce. Nejvíce výnosu má třetím rokem. Využívá se i nať. Užívá se ve formě tinktury i čaje.
Jak působí na naše zdraví
-
- posiluje organismus, využívá se při vyčerpání a chronické únavě
- výrazně ovlivňuje astma a horečnaté stavy
- prohlubuje spánek
- zvyšuje krevní tlak
- povzbuzuje krevní oběh
- využívá se jako afrodisiakum
- zvyšuje obranyschopnost organismu
- zlepšuje trávení
- využívá se při zánětech střev a ledvin
- zvyšuje počet červených krvinek