Co si připravit v zimě z čekankových puků

Endive chicory salad with Roquefort sauce on a black plate
Foto. envato

Čekankové puky neboli čekankové výhonky jsou výhonky čekanky listové (Cichorium endivia). Jedná se o mladé výhonky, které mají jemnou a mírně hořkou chuť. Tyto puky lze použít v různých jídlech a pokrmech. Zkuste si s námi aspoň jedno přes zimu připravit.

Jaké zdravotní výhody má čekanka

Nejprve se podíváme na účinky čekanky listové. Čekanka listová je výborným prostředkem pro detoxikaci jater, což se v zimním období hodí dvojnásob. Dále je výborným zdrojem kyseliny listové, a tak napomáhá zdravému těhotenství a vývoji miminka v děloze. Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, pomáhá trávicímu ústrojí, je vhodná pro diabetiky, má antibakteriální účinky, které například pomáhají dezinfikovat dutinu ústní.

Pokrmy z čekanky

A nyní už se vrhneme na jídla, která můžete zařadit do zimního jídelníčku.

Saláty

Čekankové puky lze použít v salátech, protože mají jemnou texturu a mírně nahořklou chuť. Smíchejte je s dalšími listovými zeleninami, jako je salát, rukola, nebo špenát, a dochuťte je bylinkovým dresinkem.TIP: Nebo je smíchejte s vejci uvařenými natvrdo, olivami a ančovičkami a zalijte dresinkem z oleje, cukru, soli a citronové šťávy.

Sendviče

Čekankové puky můžete směle přidat do sendvičů, protože jsou pěkně křupavé a dodají sendvičům pikantní chuť. Můžete je kombinovat s dalšími surovinami, jako jsou rajčata, avokádo nebo sýr.

Fresh Chicory Salad on rustic wooden table.
Foto. envato

Omáčky

Čekankové puky lze použít do omáček, hodí se například do těstovinových omáček. Stačí je nakrájet a přidat do omáčky ke konci vaření.

Příloha ke grilovanému masu

Pokud máte rádi grilovaná nebo pečená masa, použijte čekankové puky jako přílohu. Můžete je třeba potřít olejem, osolit a opéct na grilu nebo v troubě.

Zeleninové pokrmy připravované na pánvi wok

Čekankové puky se také skvěle hodí do zeleninového woku spolu s dalšími oblíbenými druhy zeleniny, tofu nebo kuřecím masem. K tomu můžete podávat jakoukoliv omáčku z asijské kuchyně.

Polévky

Čekankové puky můžete přidat do jakékoliv zeleninové polévky. Jejich mírná hořkost jí dodá zajímavou chuť. Pro děti přidávejte puků opravdu jen málo, aby je hořkost neodradila.

Čekankové puky jsou jednou z možností, jak do jídel přidat zdravou zeleninu s výraznou chutí. Jejich mírnou hořkost můžete vyvážit dalšími ingrediencemi a dochucovadly dle vašeho vkusu – slanými, sladkými apod.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.ireceptar.cz, Staňková-Kröhnová, Magdalena: Bylinky pro děti a maminky, Grada, Praha 2009.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty</

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here