Podpořte před podzimem imunitu pomocí bylinek

bylinky
Zdroj foto: pixabay

Bylinky na imunitu: Léto pomalu končí a před námi je pošmourné podzimní období. Je to část roku, která je pro naši imunitu zatěžkávací zkouškou. Pokud patříte k lidem, pro které je každoroční nachlazení jistotou, máme pro vás několik bylinkových rad, jak pomoci své imunitě.

Dalo by se skoro říci, že téměř každá bylinka nás chrání před nemocí. Pro posílení imunity existuje opravdu široká škála léčivek. Jsou však i takové, které se nasazují v akutnější fázi, když už cítíte, že vám není dobře a začíná vás třeba škrábat v krku.

zazvor
Zdroj foto: pixabay                          Zázvor

Zázvor

Zázvor má původ v Číně, později se dostal i do Indie. Ve starověku a středověku byl velmi rozšířený. Například Arabové ho považovali za silné afrodisiakum. Právě arabští obchodníci ho dováželi do starověkého Říma a celé Evropy. Poměrně dobře se v kuchyních zabydlel. Evropské podnebí však není ideální pro pěstování zázvoru. Potřebuje subtropické klima a specifickou půdu. Rostlina je vzhledově podobná rákosu, využívá se oddenek.

Zázvor posiluje obranyschopnost a je také účinným bojovníkem s nachlazením. Dále se využívá při žaludečních potížích, průjmech, těhotenských nevolnostech, snižuje hladinu cholesterolu, ve formě zábalu tlumí bolesti svalů a kloubů.

Zázvorový odvar: kousek zázvoru (asi 3-4 cm oloupeme a vaříme 20 minut v půl litru vody. Nakonec scedíme, osladíme medem a popíjíme po šálcích během dne.

Zázvorový sirup: 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru povaříme 30 minut v 200 ml vody. Přidáme 100 g cukru (může být i med) a chvíli povaříme, tím směs zhoustne. Užívá se po lžičkách.

cerny rybiz
Zdroj foto: pixabay                          Černý rybíz

Černý rybíz

Je doslova vitamínová bomba, obsahuje velké množství vitamínu C. Některé prameny uvádí, že pochází z Ruska, odkud se dostal i do Evropy. U nás je poměrně hojně rozšířený, stejně jako jeho jinak barevné varianty. Pěstování rybízu není až tak těžké, oblíbená je jeho keříková varianta.

Kromě vysokého obsahu vitamínu C v něm najdeme i provitamín A, vitamíny skupiny B, železo, vápník. Obsahuje rutin, který zlepšuje stav stěn cév, je bohatým zdrojem antioxidantů. Celkově posiluje organismus a imunitu. Šťáva snižuje horečku a je celkově vhodný v rekonvalescenci nebo jako prevence. Využití plodů je všestranné, dají se jíst čerstvé, zamrazit, usušit nebo vylisovat šťávu.

mochyne
Zdroj foto: pixabay                          Mochyně peruánská

Mochyně peruánská

Mochyni můžeme často vidět jako ozdobu. Květ se po odkvětu promění v kalich, uvnitř kterého najdeme oranžovou bobuli. Nejčastěji se s mochyní setkáme v Jižní Americe. Mochyní existuje okolo stovky druhů, u nás se můžete například setkat s volně rostoucí mochyní židovskou, která je však jedovatá.

Sbíráme zralé bobule, které se vylupují z měchýřků. Dozrávají na podzim. Plody se mohou pojídat čerstvé (okolo 10 kusů za den), sušené se připravují jako odvar. Mochyně je antioxidant, posiluje imunitu a bojuje proti zánětům. Má velké množství vitamínu C, takže se uplatní nejen při budování imunity, ale i v rekonvalescenci. Mochyně se přidává do antirevmatických a ledvinových čajů.

Odvar: 10 sušených bobulí se nadrtí a povaří 5 minut v 250 ml vody.

acerola
Zdroj foto: pixabay                    Acerola

Acerola

Plody aceroly připomínají třešně a obsahují mnohem více vitamínu C než jiné ovoce. Pravděpodobně pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Roste jako keř nebo malý strom. Kvítky jsou narůžovělé a plodem je peckovice, která je velmi podobná naší třešni. Chuťově je mírně nakyslá.

Je ceněna pro svůj velmi vysoký obsah vitamínu C s dobrou vstřebatelností. Pro naše tělo je jeho neustálý přísun velmi důležitý. Dále v plodu najdeme vitamíny skupiny B, A, E. Minerální látky jako draslík, vápník, hořčík, zinek. Přispívá ke správné funkci imunitního systému a chrání buňky před oxidativním stresem. Je vhodná při stresu a pomalé regeneraci.

Po utrhnutí plody podléhají rychle zkáze, rychle proto se spěchá s jejich dalším zpracováním.

hojnik
Zdroj foto. Stefan.lefnaer, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons  Hojník horský

Hojník horský

Hojník je poměrně nenápadná bylinka, která je snadno přehlédnutelná. Najdeme ji v horských oblastech Balkánu, je mrazuvzdorný a medonosný. V Řecku se jeho konzumace těší velké oblibě, roste například na Krétě.

Čaj působí antibakteriálně a zabraňuje infekci. Kromě kardiovaskulárního systému je velmi prospěšný pro naši obranyschopnost. Pomáhá také při bronchitidě a astmatu.

Čaj si připravíme tak, že celé stéblo vložíme do 250 ml vody a povaříme 5 minut. Na jeden litr použijeme zhruba tři stébla. Dosladíme medem.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here