Indická kuchyně je proslulá svou bohatou paletou chutí a vůní, kde bylinky hrají nezastupitelnou roli. Od aromatického koriandru po osvěžující mátu, bylinky přidávají jedinečný charakter a hloubku mnoha tradičním indickým pokrmům. Pojďme se podívat na některé z nejvýznamnějších bylinek v indické kuchyni a způsoby jejich využití.
Koriandr – Všestranný základ
Koriandr je jednou z nejčastěji používaných bylinek v indické kuchyni. Tyto čerstvé listy, jako i semena, jsou používány pro přidání svěží a mírně citrusové chuti do kari, chutney a dalších pokrmů.
Máta – Svěžest v každém kousku
Máta je další oblíbenou bylinkou, zejména v severoindické kuchyni. Je používána v raitách (jogurtových dipách), nápojích a jako osvěžující přísada v salátech.
Bazalka (Tulsi) – Posvátná a léčivá
Bazalka, známá v Indii jako Tulsi, má v indické kultuře posvátný význam a je známá pro své léčivé vlastnosti. Je používána v nápojích a pro léčebné účely.
Fenugreek (Methi) – Hořká, ale léčivá
Fenugreek (Methi), ať už ve formě listů nebo semínek, se používá pro jeho charakteristickou hořkou chuť. Listy methi jsou populární v currych a parathách.
Kari listy – Esence jihu
Kari listy jsou nezbytné pro jihindickou kuchyni, přidávají jedinečnou vůni a chuť k sambaru, dalu a mnoha jihindickým směsím koření.
Profil indického vaření
Bylinky v indické kuchyni představují klíčové ingredience, které přispívají k neopakovatelnému profilu indického vaření. Od koriandru a máty po bazalku a kari listy, každá bylinka přináší do pokrmů svoji jedinečnou chuť a vůni. Správné použití těchto bylinek může vaše kulinářské dovednosti posunout na novou úroveň a otevřít dveře k autentickým indickým chutím.