Amalaki je využíváno v tradiční indické medicíně. Ovoce roste na posvátném indickém stromě, podobá se našemu angreštu. Má velmi vysoký obsah vitamínu C a využívá se například k posílení organismu.
Ovoce roste na stromě nazývaném indický angrešt (Phyllanthus emblica). U nás jsou k dostání ve formě doplňků stravy, například sušený prášek. Setkat se můžeme s více názvy, například amla, amlaki, amlaka, emblika.
Jedná se o vysoký strom, který dosahuje až 15 m, má pokroucený kmen a široké větve. Květy jsou zelenkavě – bílé, samotné plody mají žluto – zelenou barvu a vzhledově se podobají našemu angreštu. V indii jsou plody také označovány jako nebeské ovoce. Ovoce je zajímavé tím, že obsahuje pět ze šesti známých chutí – kyselou, hořkou, sladkou, trpkou a ostrou. V ajurvédské medicíně je doporučováno k výživě tělesných tkání, regeneraci organismu a ochlazování tělesné energie.
Plody obsahují antioxidanty, bioflavonoidy a esenciální aminokyseliny. Patří k jednomu z nejbohatších zdrojů vitamínu C, některé prameny uvádí až třicetinásobně větší obsah než například v pomeranči. Dále obsahuje třísloviny, fytosteroly, karotenoidy a další vitamíny, minerály a stopové prvky.
Kde se amalaki využívá
- je účinným antioxidantem
- působí antibakteriálně a antiviroticky, čehož se využívá při nachlazení a horečnatých stavech
- příznivě působí na vyživování tkání a posiluje organismus
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- bojuje proti stárnutí
- zlepšuje paměť
- přírodní afrodisiakum
- podporuje funkci ledvin
- odplavuje toxiny z těla
- používá se při zažívacích obtížích a jaterních chorobách
- působí na růst vlasů a nehtů
- zlepšuje zrak
- podporuje zdraví kardiovaskulárního systému
- posiluje imunitu
- zlepšuje vstřebávání železa
- prevence rakoviny
- dodává energii
- ulevuje při žaludečních obtížích
Užívá se denně 1 – 2 čajové lžičky prášku. Amalaki lze zakoupit i v kapslích, ve formě sušeného ovoce nebo jako čerstvá, lisovaná šťáva.