Máte zahrádku plnou květin a bylin a rádi byste jejich vůni uchovali co nejdéle? Naučte se z nich vytvořit netradiční parfém na olejové bázi. Níže je návod krok po kroku, jak na to.
1. Sesbírejte vše, co vám voní
Než se pustíte do samotné výroby, je potřeba připravit si materiál, ze kterého budete parfém vyrábět. Mezi vhodné rostliny patří ty, které mají jakoukoliv minimální vonnou složku, a samozřejmě takové, které lahodí vašemu čichovému vkusu.
2. Připravte si olej a rozdrťte rostliny
Nachystejte si dva šálky rostlinného oleje, vyhněte se ale olivovému, který má své specifické aroma a vůni bylin by mohl přebít. Rostliny zbavte stonků a zbytek rozdrťte či rozemelte na co nejmenší kousky. Budete potřebovat jeden až tři šálky surovin – záleží na tom, jak moc intenzivní výsledný parfém budete chtít.
3. Začněte vařit
Do hrnce si nalijte odměřený olej a rostlinný materiál. Poté zahřívejte na mírném ohni. Při čekání na výluh si nastrouhejte včelí vosk, který bude potřeba později. Vosku potřebujete zhruba jeden díl na čtyři díly oleje. Květy a lístky kontrolujte – až ztmavnou a budou se zdát být suché, je čas vzniklou směs přecedit.
4. Oddělte olej od zbytku
Připravte si další hrnec, na něj cedník a začněte aromatickou všehochuť slévat. Pro vymačkání oleje z květů a lístků použijte lžíci či vařečku. Pokud chcete dosáhnout ještě silnější vonné intenzity, použijte již ovoněný olej pro opakované vaření s novým materiálem.
5. Přimíchejte včelí vosk
Po řádném scezení do oleje přidejte nastrouhaný včelí vosk a pečlivě promíchejte. Většina kousků by se v teplém oleji měla rozpustit sama, pokud to jde ztuha, pod hrncem zažehněte mírný plamen a míchejte, dokud se všechny části nerozehřejí a nevytvoří homogenní látku.
6. Nalijte do nádobek
Po úplném rozpuštění začněte vazký mix nalévat do mističek nejlépe pomocí naběračky. Nejvíce vhodné nádoby jsou ty s víčkem, do kterých se vejde prst. Pak už jen stačí počkat a váš podomácku vyrobený parfém z vlastní zahrádky je na světě.
TIP: Jestliže chcete urychlit tuhnutí své nové vůně, nádobky na chvíli vložte do ledničky nebo mrazáku.
————Komerční článek————