Bylinky jsou základ pro dochucení jakéhokoliv pokrmu a díky svým specifickým chutím dokáží vylepit téměř každé jídlo. Máme pro vás 5 tipů na bylinky, které určitě znáte a které nesmí ve vaší kuchyni chybět. Tyto bylinky dokážete spolehlivě uplatnit téměř při jakémkoliv vaření.
Pokud to je jen trochu možné, zkuste si tyto bylinky zasadit na zahradu, do květináče v kuchyni nebo na balkon. Čerstvě utržené vždy chutnají nejlépe a předají jídlu maximální chuť. Během zimy můžete tyto bylinky využívat v sušené podobě. Doma vypěstovat a usušit bylinky je vždy náročnější, než si malý sáček za pár korun koupit v obchodě, ale tato práce navíc se vám jistě vrátí v podobě dobrého pocitu a skvělé chuti. Doma sušené bylinky často nemají tak výraznou vůni, ale naopak jejich chuť vynikne mnohem více.
Tymián
Tymián je téměř univerzální bylinka a málokdy s ní něco zkazíte. Obzvláště však vynikne chuť a vůně tymiánu v pokrmech založených na krémové omáčce ze smetany. Pokud se pustíte třeba do krémové česnečky nebo do houbové polévky se smetanou, tymián je v podstatě nutností. Tato bylinka není ani náročná na pěstování, bez problému si vystačíte i s květináčem a stejně tak by měl tymián zvládnout i venkovní počasí během zimy, ale pokud máte možnost, je určitě lepší rostlinku uklidit na nějaké teplejší místo.
Oregano
Oregano, nebo také česky dobromysl je bylinka bez které si v podstatě nejde představit italskou kuchyni. Oregano je základem pro každou pizzu, ale skvěle se hodí i ke spoustě pečeným pokrmům. Tato bylinka má skvělou chuť a ještě o něco lepší vůni.
Bazalka
Stejně jako oregano i bazalka je známé především pro své využití v italské kuchyni. Samostatný lístek bazalky je kromě dochucení pokrmu i hezká dekorace připraveného jídla. Pokud budete bazalku pěstovat na zahradě nebo v květináči, je pravděpodobné, že se vám jí urodí poměrně velké množství. Nebutele-li si vědět rady s tím, jak ji spotřebovat, můžete se z ní vytvořit skvělé domácí pesto, které vydrží při dobrém zakonzervování poměrně dlouho. Je to mnohem jednodušší než byste možná čekali.
Libeček
Libeček je poměrně aromatická a chuťuvě výrazná bylinka, hodí se třeba do bylinkového másla, skvělý je i v jakémkoliv vývaru. Libeček je vhodný je spíše pro dochucení příloh než třeba masa.
Pažitka
Pažitka obvykle roste na každé zahradě a pěstovat ji je opravdu velice jednoduché, nepotřebuje v podstatě žádnou speciální péči. Její chuťové vlastnosti lze však skvěle skloubit s polévkami nebo s přílohou (mačkané brambory s pažitkou), stejně jako z bazalky, i z pažitky lze připravit skvělé pesto, kterým pak můžete dochucovat svá jídla dlouhé měsíce.
———-Komerční článek———-