Meduňka je opravdu skvělou bylinkou!
Pokud si ji ještě na zahradě nebo na balkoně nepěstujete, měli byste začít!
O její mnohá využití byste totiž rozhodně neměli přijít, třeba jako tyto:
1. Smoothie
Meduňka je svou lehce citronovou příchutí skvělým doplňkem jakéhokoliv zdravého smoothie. Jak to u těchto mixovaných nápojů bývá, možných kombinací ovoce a zeleniny je nespočet. Zkuste však pár lístků meduňky přidat třeba k hrušce a cuketě.
2. Sirup
Hrnek listů meduňky a hrnek cukru přidejte do hrnku vody, povařte asi minutu, než se cukr rozpustí, poté přikryjte a nechte 30 minut odpočinout. Nakonec přeceďte lístky a sirup nechte uležet v lednici. Skvěle se hodí k dochucení limonád, ledových čajů nebo letních koktejlů.
3. Čaj
Meduňkový čaj je asi nejčastějším využitím této bylinky a my si ho nemůžeme vynachválit. Nejen že je opravdu lahodný, ale má také zklidňující účinky na psychiku. Je tak výborný do každé pohody i nepohody.
4. Na kuře
Meduňka je také skvělým bylinkovým kořením! Dvě lžičky natrhané meduňky promíchejte s ¼ hrnku másla. Tímto bylinkovým máslem pak pomažte kuře, než ho dáte do trouby. Hrst lístků můžete také dát přímo dovnitř kuřete.
5. Med
Naplňte zavařovačku do půli meduňkovými lístky, které poté zalijte medem. Nechte měsíc odstát a lístky přeceďte. Med s meduňkou se hodí k dochucování čajů nebo třeba dezertů.
6. Ovocný salát
Přidejte pár lžiček nasekané meduňky do ovocných salátů, abyste jim dodali citronovou příchuť bez obvyklé kyselosti citronů. Meduňku můžete také zamíchat do jogurtu a udělat si tak výborný dresink na salát.
7. Balzám na rty
Meduňka má léčivé účinky i na opary. Smíchejte ji s mandlovým olejem a včelím voskem a užívejte jako balzám na rty, kdykoliv budete cítit začínající svrbění na rtech.
8. Ocet
Podobně jako u medu, naplňte zavařovačku do půli meduňkou a zalijte bílým vinným octem. Nechte 3 až 4 týdny ustát a poté přeceďte. Ocet můžete využít do salátových dresinků nebo salsy.
9. Likér
Opět naplníme půl zavařovačky meduňkou a tentokrát zalejeme (klidně levnou) vodkou. Nechte měsíc uležet na tmavém místě a občas protřepejte. Poté likér přeceďte a doslaďte nějakým sirupem. Podávejte na ledu jako chutný nápoj pro dospělé.
10. Dezerty
Meduňku můžete využít při dochucování různých koláčů, buchet a dortů pro lehký citronový dotyk nebo při zavařování marmelády, které dodá úžasnou bylinkovou texturu navíc.
Meduňka je zkrátka skvělou bylinkou, kterou byste měli mít pořád po ruce!
zdroj a foto: homespunseasonalliving.com