Zázvor patří mezi stálice naší lékárničky. Pomůže s nachlazením, nevolností a žaludečními problémy. Skvěle chutná (pokud mu odpustíte jeho lehkou štiplavost), a navíc naše tělo zásobí mnoha důležitými látkami.
Mimochodem jde o koření, nikoliv o zeleninu, i když jeho nabízení v supermarketech v nás může vyvolat opačný dojem. Pod názvem zázvor si pak kupujeme oddenek rostliny zvané zázvor lékařský (Zingiber officinale).
Není zázvor jako zázvor – různá barva nevadí
Ovšem může nás překvapit, jak variabilní dokáže toto koření být. Pod jemnou hnědou slupkou se totiž může ukrývat zářivě žlutá, ale také okrová až červená dužina. Nic z toho není špatně, takže pokud se vám takový zázvor povede koupit, s klidem ho použijte. Pokud jinak příjemně voní i chutná, jde jen o mírnou „odchylku od normálu.“
Právě s nákupem zázvoru ale leckdy vyvstává nepříjemný problém. Jen málokdy nám totiž vydrží čerstvý delší dobu. A to ani když ho uložíme do lednice. Už za týden nebo dva se na něm objeví známky plísně a v takovém případě nezbude nic jiného, než ho vyhodit. A co tedy s tím? Naučte se pár jednoduchých triků a váš draze zaplacený zázvor už nikdy neskončí v koši. To vám garantujeme.
Měli byste vědět: místa zasažená plísní nikdy neodkrajujte, ale vyhoďte rovnou celý oddenek. Bohužel plíseň už prorostla všude, i když ji pouhým okem nevidíte. Spolu s dužinou zázvoru byste tak konzumovali i škodlivé plísňové toxiny.
Nejjednodušší je uložení zázvoru v lednici
Až si domů příště přinesete zázvor, odolejte pokušení vložit ho do šuplíku na zeleninu jenom tak, místo toho ho náležitě vybavte ochrannými prostředky, které zabrání působení vzduchu i vlhkosti. A jaké to jsou? Pro začátek postačí obyčejný igelitový pytlík. I když mnohem lepší je ten se zavíráním nebo rovnou s plastovým zipem. Cílem je totiž dostat z něj maximum vzduchu a dobře uzavřít.
Zázvor pak už jen jednoduše uložte do lednice a odebírejte podle potřeby. Vždy ho však nezapomeňte znovu hermeticky uzavřít do sáčku. Vydrží vám tak bez potíží několik týdnů.
Pokud se nestavíte k použití plastů právě přívětivě, vsaďte raději na papírový pytlík. Do něj však musíte vložit ještě kuchyňský ubrousek a teprve na něj zázvor. Dobře uzavřete a vložte do vakuovací krabičky a uložte do lednice (nikoli do dvířek, tam teplota díky častému otevírání příliš kolísá). Opět odebírejte podle potřeby.
Trvanlivost zázvoru prodloužíte o několik měsíců, když ho zamrazíte
Koupit opravdu čerstvý zázvor se poštěstí jen málokdy. Takže pokud se vám to povede, měli byste si ho uchovat v co nejlepší kondici – a pokud možno ve větším množství. Například v létě totiž nebývá leckdy dobrý zázvor k dostání vůbec, ovšem letní angíny se neptají.
A jak tedy na to? Tentokrát vsaďte na mrazák. Zázvor dobře očistěte (stačí látkovou utěrkou) a dobře obalte potravinářskou fólií. Opět se snažte co nejvíce eliminovat přítomný vzduch. Docela dobrou náhradou za fólii jsou speciální mrazící sáčky se zipem, vhodné i pro skladování tekutin (třeba zamražených polévek). Pak zázvor vložte do šuplíku a nechte zmrznout.
A jak ho používat? Jednoduše ho vyndejte a nastrouhejte tolik, kolik potřebujete. Není problém předtím odstranit ani část slupky ze strouhané části, ovšem zázvor samozřejmě můžete ukládat již oloupaný, abyste si později usnadnili práci.
Tento jednoduchý postup prodlouží trvanlivost zázvoru na několik měsíců. A přitom pomůže zachovat jeho živiny a senzorické vlastnosti v prakticky nezměněném stavu. Použijete ho tedy jak do čaje, tak i na vaření. A všude bude chutnat i vonět perfektně.
Zázvor lze naložit i do vhodného alkoholu
A co takhle zázvor s téměř nekonečnou trvanlivostí? S tím vám pomůže vodka. Ta je ze všech alkoholů nejlepší – skvěle konzervuje a přitom to na chuti zázvoru nijak nepoznáte. Zázvor oloupejte a nakrájejte na kousky podle potřeby (lze ho i nahrubo nastrouhat). Nakonec ho vložte do vypařené a vysušené sklenice a zalijte vodkou tak, aby byl kompletně ponořen.
Sklenici dobře uzavřete a uložte na chladné místo. Bude-li stát v teple, zázvor se do vodky začne pomalu louhovat a za pár týdnů o část své chuti přijde. A jak takový zázvor použít? Jednoduše ho vyjměte a nechte okapat. Množství vodky které ulpí na povrchu je minimální, takže ho v čaji ani v jídle vůbec nepocítíte. Alkohol se totiž vlivem tepla z větší části odpaří. Zázvorovou buchtu nebo třeba zeleninovou směs si tak mohou dopřát i děti.
Základem dlouhodobé trvanlivosti je správný výběr
Nic z výše uvedených návodů vám však nebude platné, pokud si domů přinesete zázvor už starý nebo zkažený. Věnujte tedy jeho výběru v obchodě nějaký čas. Prohmatejte ho a vezměte do ruky – musí být přiměřeně těžký, vysušený se k dlouhodobému uchování nehodí. Hodně vám prozradí také jeho slupka. Musí být hladká a světlá, nikoli vrásčitá a se skvrnami.
Vybírejte rovněž oddenek nepoškozený. Takový, ze kterého si předtím někdo kousek odlomil, není právě vhodný. Naopak drobné známky klíčení nevadí. Nalité pupeny značí, že je zázvor v dobré kondici. A klidně si ho můžete i zasadit, poroste skoro sám. Jen s úrodou to v našich podmínkách nebude nic moc. A pátrejte také po známkách plísní. Vadí i pouhé podezření.
V neposlední řadě chtějte také zázvor suchý. Ne takový, který se máčel kupříkladu ve zkondenzované vodě vlivem špatného skladování. I když ho doma osušíte, hniloba v jeho útrobách už může dávno bujet.