
V posledních letech zažívají zázvor a kurkuma obrovský nárůst popularity. Nejen jako koření, ale především jako léčivé rostliny, které podporují imunitu, trávení, protizánětlivé procesy v těle a pomáhají při řadě onemocnění. Přestože pocházejí z tropických oblastí, dají se obě tyto exotické léčivky poměrně snadno pěstovat i doma – v květináči, na balkoně nebo ve skleníku.
V tomto článku se dozvíš, jak zázvor a kurkumu pěstovat v domácích podmínkách, jak je správně sklízet, uchovávat a využívat pro zdraví i v kuchyni.
Zázvor – král mezi kořeny
Původ a vlastnosti
Zázvor lékařský (Zingiber officinale) je tropická rostlina pocházející z jihovýchodní Asie. Je známý svým štiplavým, aromatickým oddenkem, který se používá čerstvý, sušený, kandovaný nebo ve formě prášku. Obsahuje látku gingerol, která má silné protizánětlivé, antibakteriální a analgetické účinky.
Léčivé účinky zázvoru
- Posiluje imunitní systém
- Ulevuje při nachlazení a bolestech v krku
- Podporuje trávení a potlačuje nevolnost
- Působí proti zánětům kloubů
- Pomáhá při menstruačních bolestech a migrénách
Pěstování zázvoru doma
Zázvor si můžeš vypěstovat doma z běžně zakoupeného oddenku – ideálně bio kvality, který není chemicky ošetřen.
- Vyber zdravý kus oddenku s očka (malé výhonky)
- Namoč ho přes noc do vody
- Zasaď do květináče s propustnou, výživnou půdou, asi 3–5 cm hluboko
- Umísti na teplé a světlé místo, ale bez přímého slunce
- Udržuj půdu vlhkou, ne přemokřenou
Rostlina vyrůstá pomalu, sklizeň je možná zhruba po 8–10 měsících, kdy listy začnou žloutnout.

Kurkuma – zlatá sestra zázvoru
Původ a vlastnosti
Kurkuma dlouhá (Curcuma longa) je příbuzná zázvoru, s nímž sdílí podobný vzhled oddenku, ale liší se jasně žlutooranžovou barvou díky obsahu kurkuminu – látky s antioxidačními, protizánětlivými a detoxikačními účinky.
Léčivé účinky kurkumy
- Silné protizánětlivé působení, především při bolestech kloubů
- Podpora jater a detoxikace organismu
- Pomoc při trávicích potížích a nadýmání
- Prevence degenerativních onemocnění (např. Alzheimerova choroba)
- Posílení imunitního systému
Pěstování kurkumy v květináči
Kurkumu lze pěstovat podobně jako zázvor – z oddenku, který seženete v obchodě (opět nejlépe bio kvality).
- Oddenek s očky namoč na několik hodin
- Zasaď mělce do květináče s humózní, dobře odvodněnou půdou
- Umísti na teplé, světlé místo bez průvanu
- Zalévej pravidelně, ale nepřelévej
- Vhodné je i rosení listů
Kurkuma je teplomilná, miluje vlhkost a teplo. Sklizeň oddenků probíhá na podzim, přibližně po 8–9 měsících, kdy nadzemní část začne zasychat.
Sklizeň a uchovávání
Po sklizni je potřeba oddenky očistit, osušit a můžeš je:
- Použít čerstvé – nastrouhat do čaje, pokrmů či smoothie
- Zamrazit – na delší skladování
- Sušit a umlít na prášek – ideální pro kořenící směsi
Zázvor i kurkumu je vhodné uchovávat v chladnu a suchu, ideálně ve skle nebo v uzavíratelné nádobě. Čerstvé oddenky lze uložit do lednice, ideálně do papírového sáčku.
Použití v kuchyni i léčbě
Zázvor v kuchyni a domácí lékárně:
- Zázvorový čaj s citronem a medem na nachlazení
- Zázvorová limonáda jako letní osvěžení
- Přísada do polévek, omáček, marinád, asijských jídel
- Kandovaný zázvor pro posílení imunity
- Zázvorový sirup na bolest v krku
Kurkuma v kuchyni a léčbě:
- Zlaté mléko (kurkuma s mlékem a medem) – posiluje imunitu
- Dochucení rýže, kari, čočky a dalších orientálních jídel
- Přísada do smoothie pro detoxikaci
- Kurkuma s pepřem a kokosovým olejem – zvýšení vstřebatelnosti kurkuminu
- Kurkuma v masti nebo obkladech – na bolesti kloubů
Zázvor a kurkuma jsou skutečné poklady přírody, které můžeš mít neustále po ruce – a to i bez tropického skleníku. Při troše trpělivosti a péče je snadno vypěstuješ i v domácích podmínkách a získáš tak čerstvé, voňavé a maximálně účinné léčivky, které tě podpoří při nachlazení, zažívacích obtížích, bolestech i v prevenci civilizačních nemocí. Stačí květináč, kvalitní oddenek a chuť objevovat sílu přírody přímo u tebe doma.