Yzop je bylinka, která v současnosti není běžně známá a používaná, ale v minulosti tomu bylo přesně naopak. Tak proč nevyužít znalostí našich předků a nezkusit si vyrobit domácí yzopový sirup? Pokud nemáte yzop ve své bylinkové zahrádce, nezoufejte, jednoduše si jej kupte přímo v prodejnách s léčivými rostlinami.
Co budeme na výrobu sirupu potřebovat
Potřebujeme čerstvou nať yzopu, na jednu sklenici cca 3 hrsti, dále 6 lžic cukru, čistou vyvařenou sklenici s uzávěrem.
Jak postupovat
Nať yzopu nasekáme nadrobno a začínáme pěchovat do sklenice: vždy nejprve vrstvu yzopu, poté vrstvu cukru, cca po 1 cm, až do spotřebování všech surovin. Končit bychom měli vrstvou cukru. Sklenici pevně uzavřeme a necháme stát 6 týdnů na slunci. Poté vzniklý sirup přecedíme do skleniček a uchováváme v chladu a temnu.
Jak sirup používat
Sirup je výborný zejména proti zahlenění a kašli. Takže při těchto potížích užíváme 3x denně jednu polévkovou lžíci. Je vhodný i pro děti.
Vařená varianta sirupu
Yzopový sirup můžeme také uvařit. V tom případě budeme potřebovat: 3 hrsti čerstvé nati yzopu, 1 citron nebo sáček kyseliny citronové nebo 1 pomeranč, 1 litr vody a 1 kg cukru (nebo 0,5 kg cukru a 0,5 kg medu). Yzopovou nať spolu s citronem nebo kyselinou citronovou nebo pomerančem zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat do druhého dne. Poté přecedíme, zahřejeme, přidáme cukr (nebo cukr a med) a vaříme max. 15 minut, až máme sirupovitou konzistenci. Ještě horký sirup plníme do čistých lahví, zavíčkujeme, otočíme uzávěrem dolů, poté vrátíme zpět, necháme vychladnout a popíšeme. Tato varianta se méně kazí než ta předchozí, nicméně vařením zase yzop ztrácí část svých léčivých látek. Užíváme stejně jako nevařenou variantu, tedy 3x denně jednu polévkovou lžíci.