Yzopový sirup proti zahlenění i nemocem průdušek

 

Yzop je bylinka, která v současnosti není běžně známá a používaná, ale v minulosti tomu bylo přesně naopak. Tak proč nevyužít znalostí našich předků a nezkusit si vyrobit domácí yzopový sirup? Pokud nemáte yzop ve své bylinkové zahrádce, nezoufejte, jednoduše si jej kupte přímo v prodejnách s léčivými rostlinami.

Co budeme na výrobu sirupu potřebovat

Potřebujeme čerstvou nať yzopu, na jednu sklenici cca 3 hrsti, dále 6 lžic cukru, čistou vyvařenou sklenici s uzávěrem.

Jak postupovat

Nať yzopu nasekáme nadrobno a začínáme pěchovat do sklenice: vždy nejprve vrstvu yzopu, poté vrstvu cukru, cca po 1 cm, až do spotřebování všech surovin. Končit bychom měli vrstvou cukru. Sklenici pevně uzavřeme a necháme stát 6 týdnů na slunci. Poté vzniklý sirup přecedíme do skleniček a uchováváme v chladu a temnu.

Jak sirup používat

Sirup je výborný zejména proti zahlenění a kašli. Takže při těchto potížích užíváme 3x denně jednu polévkovou lžíci. Je vhodný i pro děti.

Vařená varianta sirupu

Yzopový sirup můžeme také uvařit. V tom případě budeme potřebovat: 3 hrsti čerstvé nati yzopu, 1 citron nebo sáček kyseliny citronové nebo 1 pomeranč, 1 litr vody a 1 kg cukru (nebo 0,5 kg cukru a 0,5 kg medu). Yzopovou nať spolu s citronem nebo kyselinou citronovou nebo pomerančem zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat do druhého dne. Poté přecedíme, zahřejeme, přidáme cukr (nebo cukr a med) a vaříme max. 15 minut, až máme sirupovitou konzistenci. Ještě horký sirup plníme do čistých lahví, zavíčkujeme, otočíme uzávěrem dolů, poté vrátíme zpět, necháme vychladnout a popíšeme. Tato varianta se méně kazí než ta předchozí, nicméně vařením zase yzop ztrácí část svých léčivých látek. Užíváme stejně jako nevařenou variantu, tedy 3x denně jednu polévkovou lžíci.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here