Yzop lékařský má v lidovém léčitelství podobné užití jako šalvěj, používá se také v potravinářství a parfumerii – zejména jeho silice.
Jak vypadá
Yzop je vždyzelený trsnatý, asi 20 až 60 cm vysoký polokeř z čeledi hluchavkovitých, má dřevnatý oddenek. Listy jsou vstřícné, přisedlé. Květy jsou souměrné, se srostlými obaly, mají fialově modrou barvu. Plodem yzopu jsou tvrdky.
de yzop roste
Yzop roste zejména na vápencových skalách a sutích, nejvíce roste ve Středomoří a Přední Asii, zavlečen je pak do Evropy i do Severní Ameriky.
Co se sbírá
Z yzopu se sbírá nať, která se sbírá na začátku kvetení rostlin.
Co obsahuje
Léčivka obsahuje silice – pinoketon, pinen, seskviterpeny, a hořčiny – marubiin, slykosid diosmin a další.
Jak se užívá v lidovém léčitelství
V lidovém léčitelství se používá jako šalvěj, tedy na omezení pocení, pro zlepšení činnosti zažívacího ústrojí, pro zmírnění zánětů sliznice horních cest dýchacích a také na astmatické potíže. Může se používat i zevně, a to jako kloktadlo při bolestech v krku nebo dutině ústní, nebo také jako dezinfekční přísada do koupelí.
Jak se používá v potravinářství
V potravinářství se používá na dochucení masa, polévek, omáček, paštik. Přidává se také do likérů. Někdy se pro své léčivé účinky řadí mezi superpotraviny.