Vzácný šafrán

Určitě znáte pořekadlo: Je toho jako šafránu. A myslí se tím, že je něčeho opravdu málo. Je tomu skutečně tak: šafrán je opravdu vzácné koření, a to již od starověku. Pojďme si o něm něco zajímavého povědět.

Odkud pochází

Šafrán pochází z Asie, pravděpodobně z Turecka, ale dnes se pěstuje nejen v asijských zemích jako v Indii a Kašmíru, ale také ve Španělsku a Francii. Proto se také nejvíce používá v indické, čínské, španělské a francouzské kuchyni.

Proč je tak vzácný a drahý

Jeho cena vychází z toho, že na 1 kilogram koření šafránu se musí nasbírat 100 000 květů, které se sbírají ručně. A pro představu: Z jednoho pole šafránu se nasbírá maximálně 6 kg koření. Z květu se potom získávají blizny, které slouží zejména jako žluté barvivo. Chuť má šafrán podobnou medu, ale je více hořký, pikantní a aromatický.

Jaké má šafrán léčebné účinky

Šafrán se používá odedávna i jako léčivo, a to zejména proto, že stimuluje srdeční činnost, pomáhá při menstruačních bolestech, nadměrné menstruaci apod., ale kromě toho byl u něj zjištěn i protirakovinotvorný účinek. Navíc má prý afrodiziakální účinky, a také napomáhá zažívání. Při malých dávkách uklidňuje nervy, zahřívá a zklidňuje organismus. Nesmí se to však přehánět, při velkých dávkách naopak způsobuje bolesti hlavy a může způsobit i otravu. Šafrán by neměly vůbec konzumovat malé děti, těhotné a kojící ženy!

Kam přidat šafrán v kuchyni

V opravdu malých dávkách – stačí několik blizen nebo špetka mletého šafránu – se hodí na obarvení rýže, italského rizota, špaget, španělské paelly, do rybí polévky nebo do krémových zeleninových polévek, anebo také při pečení do pečiva.

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here