Co lze připravit z měsíčku lékařského

měsíček lékařský

Využití měsíčku lékařského je všestranné. Bylinku můžeme přidat do měsíčkové masti a nebo oleje. Použít se dá ale také v kuchyni.

Ochutnejte: 

  • Tagliatelle v měsíčkové omáčce

Budete potřebovat:

  • 350 ml mléka nebo kokosového mléka
  • 1 velkou cibuli
  • 4 polévkové lžíce korunních lístků měsíčku (čerstvých nebo sušených)
  • 2 velké mrkve
  • 1 bobkový list
  • 110 g hladké mouky
  • 175 g strouhaného sýra
  • 225 g zelených tagliatelle (širokých nudlí)
  • 110 g másla
  • sůl a pepř

Do hrnce vlijte mléko, rozčtvrcenou cibuli, květy měsíčku, nakrájenou mrkev a bobkový list.

Přikryjte pokličkou a na mírném ohni povařte asi 10 minut, dokud mrkev nezměkne. Přeceďte přes síto, zachycené kousky mrkve a cibule dejte stranou.

V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání smažte 2 až 3 minuty na hladkou jíšku. Za stálého míchání přidejte mléko a na mírném ohni vařte ještě další 2 minuty.

Uvařenou mrkev a cibuli propasírujte a přidejte do omáčky. Na závěr přisypte strouhaný sýr, osolte a opepřete.

Do osolené vařící vody dejte tagliatelle a uvařte je. Podávejte polité měsíčkovou omáčkou.

Měsíčková mast

Budete potřebovat:

  • 500 g bambuckého másla (případně nesoleného domácího sádla)
  • 4 hrsti měsíčkových květů, listů a lodyh

Máslo či sádlo rozehřejte v hrnci a přidejte nadrobno nakrájené měsíčkové květy, listy i lodyhy. Jakmile se tuk rozpustí, stáhněte jej z ohně, zakryjte a ponechte 1 den stát.

Poté jej znovu rozpusťte, sceďte přes plátno a dejte do menších nádobek, například od krému.

Měsíčkový olej

Budete potřebovat:

  • 2 hrsti čerstvých květů měsíčku
  • kvalitní zastudena lisovaný olej (ideálně mandlový nebo slunečnicový)

Láhev naplňte čerstvými kvítky měsíčku a zalijte je olejem tak, aby byly ponořené. Nádobu vzduchotěsně uzavřete a dejte na 2 až 3 týdny stát na slunce. Občas protřepejte, důležité je, aby květy nebyly nad hladinou oleje, tak by mohly začít plesnivět. Poté opět sceďte přes plátno do lahviček.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here