Využití měsíčku lékařského je všestranné. Bylinku můžeme přidat do měsíčkové masti a nebo oleje. Použít se dá ale také v kuchyni.
Ochutnejte:
-
Tagliatelle v měsíčkové omáčce
Budete potřebovat:
- 350 ml mléka nebo kokosového mléka
- 1 velkou cibuli
- 4 polévkové lžíce korunních lístků měsíčku (čerstvých nebo sušených)
- 2 velké mrkve
- 1 bobkový list
- 110 g hladké mouky
- 175 g strouhaného sýra
- 225 g zelených tagliatelle (širokých nudlí)
- 110 g másla
- sůl a pepř
Do hrnce vlijte mléko, rozčtvrcenou cibuli, květy měsíčku, nakrájenou mrkev a bobkový list.
Přikryjte pokličkou a na mírném ohni povařte asi 10 minut, dokud mrkev nezměkne. Přeceďte přes síto, zachycené kousky mrkve a cibule dejte stranou.
V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání smažte 2 až 3 minuty na hladkou jíšku. Za stálého míchání přidejte mléko a na mírném ohni vařte ještě další 2 minuty.
Uvařenou mrkev a cibuli propasírujte a přidejte do omáčky. Na závěr přisypte strouhaný sýr, osolte a opepřete.
Do osolené vařící vody dejte tagliatelle a uvařte je. Podávejte polité měsíčkovou omáčkou.
Měsíčková mast
Budete potřebovat:
- 500 g bambuckého másla (případně nesoleného domácího sádla)
- 4 hrsti měsíčkových květů, listů a lodyh
Máslo či sádlo rozehřejte v hrnci a přidejte nadrobno nakrájené měsíčkové květy, listy i lodyhy. Jakmile se tuk rozpustí, stáhněte jej z ohně, zakryjte a ponechte 1 den stát.
Poté jej znovu rozpusťte, sceďte přes plátno a dejte do menších nádobek, například od krému.
Měsíčkový olej
Budete potřebovat:
- 2 hrsti čerstvých květů měsíčku
- kvalitní zastudena lisovaný olej (ideálně mandlový nebo slunečnicový)
Láhev naplňte čerstvými kvítky měsíčku a zalijte je olejem tak, aby byly ponořené. Nádobu vzduchotěsně uzavřete a dejte na 2 až 3 týdny stát na slunce. Občas protřepejte, důležité je, aby květy nebyly nad hladinou oleje, tak by mohly začít plesnivět. Poté opět sceďte přes plátno do lahviček.