Tužebník jilmový – méně známá, ale účinná bylinka

Tužebník Jílmový, Autor: Ivar LeidusVlastní dílo, CC BY-SA 3.0, Odkaz

Možná jste již slyšeli o tužebníku, ale pořád tápete, jak vypadá, co se z něj sbírá a na co je vlastně účinný. Pojďte se s námi podívat na tuto bylinku zblízka a trošku netradičním pohledem.

Jak poznáte tužebník

Tužebník je docela velká vytrvalá bylinka, která dorůstá výšky až 1,5 metru. Nejlépe ji poznáte v době květu – kvete totiž bílými vonnými kvítky, které mají prašníky na konci dlouhých nitek. Najdete ji na mokrých loukách, lesních mokřinách a pobřežních houštinách. I když je pravda, že v současné době, kdy se často vyskytují dlouhá sucha, je tužebník spíše vzácný.

Co se z tužebníku sbírá

Z tužebníku můžete sbírat mladou nať – a to zhruba v období květen a červen. Poté doporučujeme sbírat květy – nejlépe v červenci, kdy jsou plně rozvité a ještě neobsahují plody. Po odkvětu, tedy v srpnu, se doporučuje sbírat kořen.

Jaké léčivé látky tužebník obsahuje

Naprosto zásadní je obsah antibakteriálních látek, které dokonce dokáží ničit původce vztekliny. Jelikož je však vzteklina na našem území prakticky vymýcena, tento účinek dnes asi nevyužijeme. Dále však obsahuje kyselinu salicylovou, silici, flavonové glykosidy aj. Je účinný při horečce, průjmu, vysokém krevním tlaku, proti křečím, nemocem ledvin, při revmatismu a vodnatelnosti.

Co si můžeme z tužebníku připravit

Z tužebníku (natě a květů) si můžeme připravit čaj. 1 lžičku řezané natě zalijeme studenou vodou a necháme 10 hodin stát. Poté přecedíme, přihřejeme a pijeme vlažný 1 šálek denně. Je vhodný při horečce, průjmu a nemocech ledvin.

Smícháním 1 dílu tužebníku, 1 dílu rdesna ptačího (nať) a 1 dílu kokošky pastuší tobolky (nať) získáme také čaj močopudný a vhodný proti ledvinovým potížím. Tentokrát bylinky přelijeme vroucí vodou, na 15 minut odstavíme a pijeme až 2 šálky denně.

Z kořene si můžeme podle ruského lidového léčitelství připravit tinkturu. Kořen naložíme do 60%lihu nebo vodky (můžeme samozřejmě použít i jiný čistý alkohol), necháme aspoň 14 dní stát v chladu a temnu, poté přecedíme a používáme po lžičce denně při nervových onemocněních nebo velkém nervovém vypětí.

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here