Triphala

 

Triphala je základem ájurvédské medicíny. V Indii se považuje za největší a nejuniverzálnější ze všech bylinných formulací. Co je triphala nebo triphala churna? Triphala je tradiční bylinný přípravek vyrobený ze sušeného prášku ze tří různých druhů ovoce. Jméno pochází z kombinace sanskritských slov “tri”, což znamená tři, “phala”, což znamená ovoce a “churcha”, což znamená prášek.

Použití triphaly

Triphala obsahuje kyselinu galovou, kyselinu ellagickou a kyselinu chebulinovou, které jsou všechny silné antioxidanty. Má také flavonoidy a polyfenoly, které mají antibakteriální, protizánětlivé a proti-průjmové schopnosti. Předpokládané použití triphaly pak zahrnuje přirozenou léčbu rakoviny a další.

Ovocné složky triphaly

Triphala pochází z následujících tří druhů ovoce: amla, vrcholák tříslovinný a vrcholák myrobalánový. Sušený prášek z těchto tří léčivých rostlin se smíchá ve stejných poměrech, aby se vytvořil správný triphala prášek (nebo churna). Každé z tohoto ovoce má léčivou hodnotu samo o sobě, jejich kombinace v triphale vám dá další výhody!

Amla – indický angrešt (emblica officinalis)

Amla je známá také jako indický angrešt. Plody jsou podobné klasickému angreštu, který známe a pěstujeme u nás. Plody amly mají vysoký obsah vitaminu C a používají se buď samostatně, nebo v kombinaci s jinými rostlinami k léčbě běžného nachlazení a horečky. Působí jako diuretikum, laxativum, regenerační a protizánětlivé činidlo. Je užitečný pro všechny dosha, obzvláště pak Pitta dosha.

Vrcholák tříslovinný (Terminalia chebula)

Tento vrcholák je také nazýván tibetským “lékařem krále”. Je široce používán v tradičním lékařství Indie a Íránu k léčbě různých zdravotních problémů, včetně zácpy, demence a diabetu. Je také protizánětlivý a váže se k Vata dosha.

Vrcholák myrobalánový (Terminalia bellirica)

Jedná se o další silný starodávný omlazovač s detoxikačními vlastnostmi. Je značně používán v tradiční indické ájurvédské medicíně pro léčbu cukrovky, vysokého krevního tlaku a revmatismu. Studie dokonce ukázaly, že extrakt tohoto ovoce může být schopen inhibovat progresi plaku aterosklerózy. Toto ovoce je dobré pro Kapha dosha.

Zdravotní přínosy triphaly

  1. Rakovina – triphala zastavuje růst rakovinných buněk a povzbuzuje buněčnou smrt rakovinných buněk, zejména u rakoviny tlustého střeva.
  2. Přírodní laxativum, čisticí přípravek a možný pomocník proti kolitidě – pomáhá produkovat pravidelné střevní pohyby, čímž přispívá k přirozenému vyčištění tlustého střeva. Pravidelné pohyby střev jsou důležité pro odstranění bakterií, detoxikaci těžkých kovů a odstranění nadbytečných mastných kyselin z těla.
  3. Hubnutí – Pravidelné pohyby střev přispívají k řízení hmotnosti. Triphala má antioxidační vlastnosti, má pozitivní vliv na metabolické zdraví.
  4. Snižuje cholesterol – Cholesterol je přirozeně se vyskytující látka jater, kterou organismus potřebuje pro správnou funkci buněk, nervů a hormonů. Když je ale cholesterol vysoký, je to problém. Triphala může snížit hladinu cholesterolu a arteriální tlak.
  5. Protizánětlivé účinky – Triphala má vysoký obsah antioxidantů a polyfenolu, což je výborný protizánětlivý prostředek. Téměř každá nemoc zahrnuje určitý stupeň zánětu (typická je například artritida).

Historie a zajímavá fakta

  • Odkazy na použití triphaly lze nalézt v Sushrut Samhitě, která pochází z roku 1500 př.n.l.
  • Triphala obsahuje pět ze šesti chutí uznaných v ájurvédě (sladké, kyselé, hořké, pálivé a adstringentní). Chybí jen slaná chuť.
  • Amla, jeden ze tří druhů ovoce triphaly, má údajně 20krát vyšší obsah vitaminu C než pomeranč.
  • Triphalu lze také aplikovat lokálně na pokožku, aby urychlila hojení modřin a spálenin.
  • Triphala se tradičně používá jako tonikum k mytí vlasů a očí.

Jak používat triphalu

Triphala by měla být k dispozici ve vašem místním zdravotnickém obchodě, nebo ji lze snadno zakoupit online. Lze jej nalézt ve formě doplňku jako prášek, kapsle, tableta nebo tekutý extrakt.

Triphala se obvykle užívá nalačno a může být požívána několika různými způsoby. Prášek lze použít k přípravě čaje přidáním poloviční lžičky prášku do šálku horké vody. Dobře promíchejte a počkejte, až se ochladí. Můžete také kombinovat prášek s medem nebo ghee a užít před jídlem. Tablety a kapsle se obvykle podávají jednou nebo dvakrát denně před jídlem. V případě tekutého přísunu obvykle budete muset užít 30 kapek vody nebo šťávy, 1 až 3x denně.

Potenciální vedlejší účinky

Triphala může způsobit gastrointestinální vedlejší účinky. Při prvním užívání mohou vedlejší účinky zahrnovat zvýšený intestinální plyn kvůli možným čisticím a detoxikačním účinkům na trávicí trakt. Pokud máte po užití hustou stolici nebo průjem, pak to pravděpodobně naznačuje, že užíváte příliš vysokou dávku a je třeba ji snížit.

Triphalu by neměli užívat lidé, kteří užívají léky na ředění krve. Nedoporučuje se těhotným nebo kojícím ženám nebo dětem.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here