Umíte připravit tinktury z kopřivy? Zpracovat můžete i s kořeny

koprivy

Tinktury z kopřivy: Kopřiva má mnoho léčivých vlastností a přesto ji kvůli její štiplavosti používáme mnohem méně, než bychom mohli. A právě tinktury mohou tohle nekonečné kolo příznivě obrátit v náš prospěch. Nemusíte se tak omezovat jen na vlasové šampony a čistící čaj…

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) roste divoce po celém území ČR. A dříve byla tinktura z ní stejně oblíbená jako třeba tinktura z černého bezu nebo z kdoulí.

Proč právě tinktura z této nevědní bylinky?

Tinktura z kopřivy má mnoho léčivých vlastností. Obsahuje totiž mikroelementy, makroprvky, vitamíny a další důležité látky, přispívající k našemu zdraví. Je tak třeba skvělým lékem na imunitu – podobně jako oblíbená kdoulová tinktura .

Mikro a makro prvky nejhojněji obsažené v kopřivě jsou:

  • křemík
  • jód
  • sodík
  • železo
  • síra
  • fosfor
  • vápník
  • hořčík
  • draslík

A nesmíme zapomínat ani na vitamíny v čele s A, C, K, B2 a B5. Listy i kořeny kopřivy jsou navíc bohaté na organické kyseliny, éterické oleje, serotoniny, aminové sloučeniny, taniny, minerální soli, flavonoidy a další.

Tinktura, šťáva z kopřivy nebo třeba zajímavě chutnající kopřivový med jsou velmi zdravé. Kopřiva redukuje například vysoký cholesterol, močovinu a chlorid sodný a také snižuje alergie a zmírňuje nejrůznější bolesti a záněty.

Oblibu si získala i jako tonikum na vlasy. Při pravidelném používání vlasy nám přestanou vypadávat, zbavíme se lupů a dokonce i obávané seborrhey. Kromě toho rozšiřuje krevní cévy, snižuje krevní tlak, čistí trávicí systém, napomáhá správnému fungování metabolismu a má příznivý účinek na žaludek, játra a slinivku břišní. Zvyšuje chuť k jídlu, snižuje hladinu cukru v krvi a používá se také ve formě obkladů při hnisavých kožních onemocněních, vyrážkách a akné.

Díky diuretickému účinku se používá také při domácí léčbě ledvinových kamenů a dalších onemocnění, souvisejících s močovým systémem. A v neposlední řadě vede pravidelné užívání kopřivy i ke zvýšení počtů červených krvinek.

Tinktura z kopřivy? Jen jedna ideální neexistuje

Recepty na tinktury z kopřivy jsou rozmanité. Záleží na tom, zda jsou používány kořeny či listy a zda dáváme přednost při konzervaci a medu, lihu nebo třeba vodce. Pojďme se tedy seznámit s populárními recepty na léčivé tinktury z této oblíbené rostliny.

Pokyny pro užívání jsou pak víceméně všeobecné. Při potížích s močením nebo krevním tlakem užíváme malou lžičku denně po dobu tří týdnů. U problémů s játry nebo trávením je pak možné uvedenou dobu ještě o dva týdny prodloužit. Poté by měla následovat stejně dlouhá pauza (tzn. jak dlouho jste kopřivu užívali, tak dlouho si poté od ní musíte odpočinout).

Recept na tinkturu kořenů kopřivy

Samotná tinktura se připravuje velmi snadno. Ovšem dobývání kořenů ze země – to už je něco jiného. Možná právě proto se s ní v receptářích a domácích lékárničkách setkáváme spíše výjimečně. Podívejte se, jak vypadá celý proces přípravy.

Ingredience:

  • 0,5 kg kořenů kopřivy
  • 0,5 l vodky

Postup:

Sbíráme mladé kořeny kopřiv a to na jaře nebo na podzim ještě předtím, než rostlinu spálí první podzimní mrazíky. Omyjte, osušte a nakrájejte kořeny na malé kousky. Přesypte je do lahve a zalijte vodkou. Nechte odležet měsíc na tmavém chladném místě. Po uplynutí této doby je tinktura připravena ke spotřebě.

Náš tip: Do receptu můžete přidat medovou tinkturu. Tím se zlepší chuť.

kopriva

Tinktury z kopřivové šťávy

Patří mezi ty nejúčinnější a jejich příprava není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Jak vyrobit šťávu z kopřivy?

Tenhle úvod si prostě v tomto tématu nemůžeme odpustit. Omyjte a vysušte kopřivy. Použijte odšťavňovač. Rostlinné zbytky vyhoďte na kompost. Nalijte získanou šťávu do láhve a uložte na chladném a tmavém místě.

Tento prostředek nejčastěji používáme k výrobě tinktur. Velmi často se také přidává do čajů. Její životnost je omezená – v chladu obvykle vydrží asi týden.

Recept na tinkturu z kopřivy a lihu

Ingredience:

  • kopřivová šťáva
  • líh

Postup:

Kopřivová šťáva se smíchá s alkoholem v poměru 3: 1. Budoucí tinkturu nalijte do lahví a nechte ji na uležet tmavém a chladném místě. Už po týdnu je směs připravená k okamžitému použití, ale čím déle ji necháte odstát, tím lépe.

Náš tip: Tuto tinkturu si můžete vyrobit také s medem, který příznivě ovlivní její chuť. Množství přísad závisí na množství použité kopřivové šťávy .

Recept na tinkturu z kopřivy vodky

Prakticky identický recept jako v předchozím případě, liší se pouze poměry jednotlivých surovin.

Ingredience:

  • kopřivová šťáva 0,5 l
  • 0,5 l vodky

Tyto poměry jsou velmi důležité, aby hotová tinktura nebyla příliš slabá nebo naopak příliš silná.

Postup:

Smíchejte kopřivovou šťávu s vodkou. Nalijte do lahví a uložte na chladném a tmavém místě.
Před prvním použitím se vyplatí počkat minimálně 2 týdny. Tyto dva týdny jsou opravdu velmi důležité, protože čím déle tinktura zraje, tím více ingredience pronikají jedna do druhé a vytvářejí tak společně onen žádaný a jedinečný efekt.

Kopřivovou tinkturu se rozhodně vyplácí nepodceňovat. Její vlastnosti a blahodárné účinky na tělo ji činí velmi cenným prostředkem domácí lékárničky. Právě teď na podzim je pro přípravu tinktur nejlepší čas, pokud jste nestihli první jarní kopřivy. Na sběr si samozřejmě připravte rukavice. A pokud se vám náhodou v terénu stane nehoda, můžeme vám pomoci schlazení postiženého místa vlhkou hlínou. Jde o metodu našich babiček, ale podle všeho funguje skvěle i dnes. Tak hodně štěstí při sběru i přípravě tinktur!

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here