Švestkový olej má specifickou vůni připomínající marcipán a nahořklé mandle. Má protizánětlivé účinky, minimalizuje tmavé kruhy kolem očí a pigmentové skvrny. Snadno se vstřebává.
Švestkový olej patří k jedněm z nejvzácnějších olejů, je lisovaný zastudena a získává se ze švestkových jader, bez použití tepla nebo chemických rozpouštědel. I když je švestkový olej v kosmetice novinkou, v dřívějších dobách už se lisoval a patřil k největším kuchyňským pokladům hospodyněk. Pecky se musí nejprve očistit, usušit, podrtit a separovat jádra od dřevnatého obsahu.
Nezapomenutelná vůně
Pokud jednou ke švestkovému oleji přičichnete, na tuto vůni už nezapomenete. Je poměrně specifická, nasládlá, marcipánová s nádechem nahořklým mandlí. Jeho barva je zlatavá.
Je bohatý na omega- mastné kyseliny (přibližně 13), vitamín E, vitamín B, vitamín A, betakaroten.
V čem je švestkový olej výjimečný
- příjemná vůně
- hydratuje pleť bez pocitu mastnoty
- zanechává pleť sametově hebkou
- protizánětlivé vlastnosti, snižuje podráždění pleti
- poradí si s tmavýma kruhama pod očima i pigmentovými skvrnami
- působí proti volným radikálům
- vhodný na zralou i problematickou pleť
- pomáhá v boji proti vráskám
- vhodný i k vlasovým zábalům proti suchosti
- pomáhá s těhotenskými striemi
- dá se využít i v kuchyni
Jak švestkový olej používat
- Na navlhčenou a vyčištěnou pleť naneseme menší množství oleje a rozetřeme, lze používat ráno i večer. Stejně tak můžeme přidávat švestkový olej do běžného pleťového krému.
- Skvělým tipem je použití švestkového oleje na rty místo balzámu.
- Na suché a krepaté vlasy naneseme vlasovou masku, olejem namasírujeme vlasovou pokožku, potom rozetřeme po celé délce, zabalíme do ručníku a necháme 10 minut působit. Potom opláchneme. Lze také vetřít pouze do vlasových konečků.
- Je výborným masážním olejem, v kombinaci s jinými éterickými oleji.
- Využití najde i v kuchyni. Například na smažení, do buchet či do salátů. Pokrmům dodá zajímavou chuť i vůni.