Slzovka obecná je zapomenutá obilovina, obsahující řadu prospěšných látek

slzovka obecna
대전광역시 공식블로그 / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)

Slzovka je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Má detoxikační účinky a pevné místo v tradiční čínské medicíně. Navíc je chutná a přirozeně bezlepková. Je považována za superpotravinu, kterou využívali již staří Egypťané či Řekové.

Slzovka obecná (Coix lacryma-jobi) je také známá pod názvem „Jobovy slzy“ nebo slzovka porcelánová, její semena se skutečně podobají slzám. I když se na ni v dnešní době trochu zapomnělo, v minulosti byla vyhledávanou potravinou. Do svého jídelníčku ji s oblibou řadili staří Egypťané, Řekové nebo Palestinci.

Pochází z východní Asie a řadí se do čeledi lipnicovitých. Má ráda subtropické až tropické klima. Pěstuje se například v Indii, Číně, Malajsii nebo na Srí Lance. Roste podél vodních toků či v bažinatých oblastech, ale zplaňuje na rumištích a podél cest. Slzovku můžeme označit za jednoletou, tropickou trávu, která se umí výborně přizpůsobit. Vyrábí se z ní například mouka.

Jak slzovka pomáhá

  • má detoxikační účinky, čistí střeva i játra
  • posiluje imunitu
  • příznivě působí na pleť
  • uvolňuje zahlenění
  • je zdrojem mnoha minerálních látek a vitamínů
  • je přirozeně bezlepková
  • napomáhá při žaludečních nebo střevních problémech
  • je nápomocná při léčbě močového měchýře
  • pozitivně působí na hladinu cholesterolu
  • udržuje v dobrém stavu klouby a svaly, ulevuje při artróze a revmatismu
  • podporuje funkci sleziny
  • má zvláčňující a změkčující funkci

slzovka recept

Jak slzovku zpracovat

Slzovku je třeba nechat hodinu namočenou ve studené vodě a potom přibližně hodinu povařit. Dá se využít jako příloha nebo může nahradit kroupy v polévce. Může být však i součástí hlavních jídel, například v rizotu, karbanátcích, salátech, kaších nebo nákypech. Její zrna jsou velmi chutná.

Slzovka s rýží, hráškem a mrkví

  • 80g slzovky
  • 200g rýže Basmati
  • cibule
  • 200g hrášku
  • 2 mrkve
  • kokosový olej
  • badyán, fenykl, hřebíček, pepř
  • sůl

Slzovku na hodinu (pokud máte čas i na několik hodin) namočíme. Na kokosovém oleji osmažíme cibulku, přidáme hrášek, pokrájenou mrkev, následně slzovku, rýži a koření. Osolíme, zalijeme vodou a asi 45 minut povaříme. Do směsi se dá přidat například tofu, houby a jiné přísady. Chuti se meze nekladou, tato směs se dá velmi dobře kombinovat s jinými potravinami.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here