Znáte důvody, proč jíst sedmikrásky? I. část

sedmikrasky a jahody

Mnozí léčitelé považují sedmikrásky za všelék. Umí si totiž poradit s onemocněním jater, žlučníku i plic. Navíc léčí záněty a pomůže i se špatně se hojícími ranami. Jaké benefity nám tedy sedmikráska nabízí?

Jsou přírodním antipyretikem

Jedním z účinků sedmikrásky je tlumící účinek při horečkách. Do odvarů se používají pouze květy – je třeba je sbírat ve chvíli, kdy jsou plně otevřené.

Čerstvou či sušenou rostlinku stačí zalít horkou vodou a nechat louhovat ¼ hodiny – přikryjte pokličkou, abyste louhování podpořili. Mezitím si připravte med, který do výluhu přidáte pro lepší účinek. Po scezení se doporučuje pít 3x denně jeden hrneček čaje, dokud horečka neustoupí. Určitě si vždy uvařte čerstvou dávku čaje, popíjet celý den odvar připravený ráno rozhodně nepřinese kýžené výsledky.

Uleví od bolesti zubů

Na léčbu problémů se zuby se používají nejčastěji čerstvé květy s částmi stonku, a to tak, že se z nich připraví silný odvar. Lze ale použít i květy sušené. Při bolesti zubů nebo ústní dutiny pomáhá hojivý sliz, který se v bylince nachází. Svou roli mají i silice se silnými dezinfekčními účinky. Odvar si připravte asi z 20ti květů sedmikrásky, které vložíte do hrnku a přelijete horkou vodou. Poté nechejte asi 20 minut louhovat a důkladně sceďte. Kloktejte po každém jídle, minimálně 5x denně.

Pomohou s kašlem

Pokud vás trápí úporný kašel, užijte sedmikráskový sirup, který jste si vyrobili na jaře. Na jeho přípravu se používají rozkvetlé květy této bylinky, nejsilnější účinek mají od dubna do srpna. Sirup vyrobíte z hrsti čerstvých květů, které vhodíte do ½ litru vařící vody a necháte alespoň 12 hodin odstát. Následně scedíte a vmícháte ½ kilogramu cukru. Poté vařte tak dlouho, dokud sirup nezhoustne. Užívají se 2 až 3 lžičky sirupu denně.

1 komentář

  1. Vždy když přijedem na zahradu a rostou sedmikrásky, utrhnu a sním celkem 9!/naučila mne to moje máma………nedala na ně dopustit.Ale musí růst v čistém prostředí a to “my tam u nás máme.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here