Sedmikráskové recepty

sedmikrasky recepty

Již dvakrát jsme se věnovali ohromné léčivé síle, kterou lze najít v obyčejných sedmikráskách. Můžeme je popíjet jako čaj, připravit si léčivý odvar či se v nich vykoupat. Nyní si ještě povíme, jak je využít v kuchyni, a jak si z nich připravíte chutné recepty.

  1. Sedmikráskové kapari

Budete potřebovat:

  • dvě hrsti uzavřených kvítků sedmikrásky
  • sůl
  • 150 mililitrů jablečného octa

Kvítky sedmikrásky a poupátka ošetřete tím způsobem, že na ně přidáte lžíci soli a necháte pár hodin odpočinout. Poté 5 minut povařte v jablečném octu. Vše konzumujte tehdy, až když se kapari pořádně rozleží, což trvá obvykle asi 2 týdny. V uzavřené sklenici skladujte v chladné místnosti.

  1. Med ze sedmikrásek

Budete potřebovat:

  • čtyři hrsti květů sedmikrásky
  • citron
  • 6 dekagramů cukru
  • pomeranč

Nasbírané květy propláchněte, pocukrujte, pokapejte citronem, přelijte ½ litrem vroucí vody a nechte 1 den odstát. Pak přidejte dalších zhruba 5 dekagramů cukru, plátky pomeranče a zahřejte pomalu k varu. Směs nechte vychladnout a vše opakujte až do „zmedovatění“ roztoku. Nakonec přelijte do sklenice a dobře zavíčkujte.

Sedmikrásky se dají využít i v onkologii!

Mnozí odborníci sedmikrásku důkladně studovali, a kromě léčivých látek, o kterých jsme hovořili už v minulých článcích, v jejím drobném těle našli i deriváty kyselinyoleanolové. A právě u nich bylo zjištěno, že mají protirakovinné účinky. Údajně působí především proti rakovině prsu.

Zbaví bolesti po bodnutí hmyzem

Asi jsme vás už přesvědčili, že sedmikráska je prostě přírodní bylinkový skvost. Tento všelék vám pomůže i při poštípaní různým hmyzem, zbaví bolesti hlavy a otoků. Nasbírejte čerstvé lístky, které propláchněte, rozmačkejte a přiložte na poštípaná místa. Nechte alespoň 5 minut působit.

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here