Šalvěj je rozmanitá bylinka, která se často používá také jako koření. Aby vám správně rostla a kvetla i příští rok, musíte ji na podzim správně sestřihnout.
Kdy šalvěj stříhat
Počkejte, až bylinka odkvete, a pak odstřihněte asi 1/3 rostlinky. Nejlepším obdobím je přelom srpna a září, kdy ještě nehrozí mrazíky a rostlinka se otuží a zacelí se jí rány.
Druhý sestřih
Druhý sestřih můžete provést na jaře, zase je lépe počkat na přejití posledních mrazíků, a tentokrát rostlinku sestřihnout o polovinu. Bohatě si vyrazí a bude i hodně kvést.
Co s ustřihanými listy
Pokud je vám líto ostříhané listy vyhodit, přeberte je, vyberte jen ty pěkné, vyhoďte květy, a lístky usušte – nejlépe na sítu, aby mohly dýchat i zespodu a nezapařily se. Sušené listy pak můžete dávat péct k masu, když nemáte čerstvou bylinku, nebo namlít jako koření (do polévek, na pizzu, na špagety).
Recept na šalvějové špagety
Kdybyste si nevěděli rady, jak šalvěj zužitkovat, tento recept je velmi jednoduchý a přitom i chutný. Šalvějové lístky (čerstvé nebo sušené) zpěníme na másle, zalijeme sběračkou vývaru, necháme povařit a dochutíme solí a pepřem. Jakmile má konzistenci omáčky, zalijeme jí uvařené špagety, posypeme strouhaným parmazánem a podáváme.
Upozornění
Šalvěj obsahuje thujon, který je ve větších dávkách toxický. Šalvěj by tedy neměly (ve větších dávkách) konzumovat zejména děti, ale i těhotné a kojící ženy – u kojících žen navíc způsobuje snížení tvorby mateřského mléka.