U nás je rýmovník citronový (Plectranthus amboinicus) známý zejména jako skvělý pomocník při chřipce a nachlazení. Umí si poradit s úporným kašlem i rýmou – a to mnohdy jen tím, že si k němu přičichnete.
Ovšem jeho využití je mnohem zajímavější. Nahlédli jsme do východní Afriky, odkud tato nevšední pokojová rostlina pochází. A nestačili jsme se divit.
Jak vlastně chutná rýmovník?
Podle domorodců si rýmovník citronový (Plectranthus amboinicus) co do chuti snadno spletete třeba s oreganem To je pro ně mnohem exotičtější bylinka, které se v teplé a suchém pouštním vzduchu zase tak dobře nedaří. Ovšem na naše poměry by byl rýmovník až trochu moc peprmintový. Takže takové oregano s hodně ostrou příchutí máty. Takový je.
Kulinářské uplatnění rýmovníku
To však neznamená, že m v kuchyni nesluší. Pokud si rádi dopřáváte exotické příchutě, pak ho klidně vyzkoušejte skvěle se hodí k pečenému masu a dušené zelenině. Volte takové ingredience, které jeho specifické aroma nepřebije, tedy nejlépe zvěřinu nebo jiná tmavá masa. K rybám nebo jemné drůbeži či králičímu masu se ovšem příliš nehodí.
Pokud stojíte o přílohu, která by měla usnadnit trávení, pak lístky rýmovníku jen lehce osmahněte na másle a podávejte k hlavnímu jídlu. A pokud je ještě předtím obalíte v těstíčku (stačí jen osolit), získáte tip na zajímavý předkrm.
Rýmovník už se však dlouho nepěstuje jen v Africe. Takže není divu, že jsou nápady na jeho použití mnohem rozmanitější. Třeba v Indii se rýmovník přidává všude tam, kde najdete i kokos. Nechybí v dhálu a kari a v kombinaci s červenými paprikami a listy koriandru tvoří také základ velmi chutného chutney (čatní).
Jí se také syrové. Jednoduše se naseká nadrobno a pak nasype na pečivo s pomazánkou, nebo třeba s máslem. A přidává se i do piva, vína a různých likérů. Všude tam přidává mátovo-oregánovou chuť vonící ze všeho nejvíc slunečnou exotikou.
Pokud tedy hledáte nějakou zajímavou ingredienci pro své vaření, vonící Orientem nebo Afrikou, pak může být rýmovník citronový tipem přesně pro vás.
Náš tip: podívejte se, které bylinky si poradí s virozou.
Rýmovník léčí i špatně se hojící rány nebo odřeniny
Roste velmi bujně, zvlášť, pokud ho zastřiháváme kvůli pravidelné sklizni. Šikovný prostředek pro léčbu špatně se hojících ran i nejrůznějších odřenin a ekzémů tak můžete mít hned po ruce. Používá se odvar, nikoli čerstvá rostlina, jak jsme zvyklí u mnoha jiný bylin. Problém totiž působí její chloupky, jež naopak v mnoha případech pokožku ještě více podráždí.
Jednu hrst čerstvě utržených a nasekaných listů přelijeme velkým hrnkem vody. Necháme 15 minut louhovat a ve vzniklé tekutině namočíme vhodnou textilii. Z ní vyrobíme obklad na postižené místo a ponecháme ho na těle asi 15-20 minut. Opakujeme několikrát denně. U odřenin obvykle stačí 2-3 dny, závažnější poškození kůže si většinou vyžádají léčbu v délce několika dní, někdy i týdnů. Ovšem už po týdnu by se stav měl začít zlepšovat.
TIP: Poslední studie naznačují, že velmi přínosné mohou být obklady z rýmovníku i na artritidu, pokud tedy obdobnými potížemi trpíte, můžete je vyzkoušet.
Váš pomocník proti stresu a úzkosti
Silice z pravého rýmovníku (mezi ty nejcennější patří zejména karvakrol, thymol, ethyl salicylát, eugenol a chavicol) mají velmi dobrý vliv také na náš nervový systém. Dokáží ulevit od stresu a pomoci proti psychickému napětí.
A jak si jejich pomoc nejlépe užít, pokud to jen trochu jde, pěstujte si rostlinku rýmovník v kanceláři. V případě potřeby utrhněte lístek, promněte ho mezi prsty a alespoň minutu jeho vůni intenzivně vdechujte.
Pomoci vám však mohou i lístky lehce zavadlé, přepravované v textilním sáčku, které opět v případě potřeby lehce promnete. A na trhu samozřejmě najdete i éterické oleje a silice, vhodné do kapsy i do kabelky.